Üzleti tippek

6,5 milliárdos beruházást valósít meg az SAP

Az SAP új szoftverfejlesztő központjának alapkőletételére került sor a Graphisoft Parkban pénteken. A beruházást a kormány is támogatja, igaz nem tudni pontosan mennyivel.

A projekt értékelése a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumon belül már hónapok óta zajlik, az állami támogatás mértékéről valószínűleg néhány héten belül megszületik a Kormány döntése. Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter a központ létesítésének februári bejelentésekor még úgy nyilatkozott, hogy az SAP a K+F központjához a költségvetésből 100 millió forint nagyságrendű támogatást kap.

A mostani tájékoztatón az SAP képviselői elmondták, hogy a beruházás értékét egy szoftverfejlesztő központ esetében csalóka meghatározni, hiszen nem akkora forrásról van szó, mint egy új gyárnál, ahol a berendezések értéke emeli meg a költségeket. A fejlesztők kiképzésén és a szükséges számítógépeken kívül csak az új épület bérlése jelent kiadást az SAP számára.

Claus Heinrich, az SAP AG igazgatótanácsának tagja elmondta, hogy az év végéig felépülő budapesti kutatás-fejlesztési központ az idén 100, 2006 végére pedig mintegy háromszáz fős szoftverfejlesztői gárdával működik majd. A projekt összege mintegy 6,5 milliárd forint. A világon tizedikként létesülő SAP-központ a társaság ellátásilánc-kezelő alkalmazásainak fejlesztéséért lesz felelős.

A működőtőke-beáramlásról szólva a kormányfő lemondta, hogy ez évi mértéke várhatóan eléri a 4 milliárd eurót és megjegyezte, hogy Magyarországon külföldiek tavaly 3,5 milliárd euró értékben fektettek be. Hozzátette: ez négyszerese annak, ami a régióban nagy versenytársnak számító Szlovákiába áramlott be 2004-ben.

Magyarország ugyanakkor túl van már azon, hogy autó-összeszerelő üzemeket kellene az országba csábítani – közölte Gyurcsány Ferenc utalva arra, hogy az SAP K+F központjához hasonló létesítmények megtelepedésével az ország még versenyképesebb lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik