Üzleti tippek

Foglalkoztatási stratégiai készül Somogyban

admin
admin

2005. 06. 30. 00:00

Foglalkoztatási stratégia készül Somogy megyében annak érdekében, hogy megváltozzanak a megye évek óta folyamatosan romló foglalkoztatási mutatói – jelentették be a megyei közgyűlés, illetve a munkaügyi központ vezetői csütörtökön Kaposváron sajtótájékoztatón.

A program kidolgozása július elsejével elkezdődik. Az ehhez szükséges támogatásra a megyei önkormányzat és a munkaügyi központ közösen pályázott a Regionális Fejlesztési Operatív Program keretében kiírt pályázatra, amelyen 40 millió forintot nyertek el. A támogatás 80 százalékát az Európai Szociális Alap biztosítja, a fennmaradó hányadot a magyar kormány finanszírozza.

Tarrné Törzsök Piroska, a megyei munkaügyi központ igazgatója elmondta: Somogy megye munkaügyi helyzete 2003. óta folyamatosan romlik, “ezt nem tudta megakadályozni semmiféle ideérkező segítség és támogatás”. Megyei sajátosságként említette, hogy alacsony a társas vállalkozások száma, s a meglévők is tőkeszegények, a megyébe beáramló tőke nagyon csekély, a foglalkoztatásban korábban némi javulást eredményező szezonális, például balatoni munkalehetőségek hatása már évek óta nem érvényesül, az öt-hat évvel korábbihoz képest tavaly a felére csökkent, továbbá a somogyi átlagbérek 20-25 százalékkal elmaradnak az országostól.

Megítélése szerint ezek, valamint a magas járulékterhek okán a múlt évben ezerrel több munkahely szűnt meg a megyében, mint ahány létrejött. Gyenesei István, a somogyi közgyűlés elnöke hangsúlyozta: a 2006. februárjára elkészülő foglalkoztatási stratégia célja éppen az, hogy a jelenlegi folyamat megforduljon, azaz kevesebb munkahely szűnjön meg, mint ahány új létesül. Közölte: a programmal szembeni elvárás, hogy javuljanak a partneri viszonyok a közreműködők között, gyorsabb legyen az információs rendszer, s “magába foglalja azokat a megújítási irányvonalakat, keretfeltételek, amelyek között a munkáltatók képesek és készek növelni a munkahelyek számát”.

A program elkészülését követően, a tervek szerint jövő év áprilisban megkezdi a működését egy programiroda, amelynek feladata a megfogalmazott célok megvalósítása. A munkában a megye önkormányzatai, a munkaügyi központ, munkáltatók, érdekképviseleti szervezetek és civil szervezetek képviselő vesznek részt.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2012. január 6.
Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke (j2) érkezik a kormányfő parlamenti dolgozószobájába. Mögötte áll Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter (j), Fellegi Tamás, az IMF-tárgyalásokkal megbízott tárca nélküli miniszter (b2) és a Miniszterelnökséget vezető Varga Mihály (b).
MTI Fotó: Kovács Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.