Üzleti tippek

Brüsszelt meglepte az adóreform

Meglepetéssel fogadta a hét elején Budapesten bejelentett adóreformterveket, és további tájékoztatást vár ezek mibenlétéről a magyar kormánytól Joaquín Almunia, az Európai Unió gazdasági és pénzügyi biztosa – közölte a Világgazdaság.

A napilapnak adott interjújában Almunia azt is hozzátette: mindaddig nem készülhet el a Magyarországnak még márciusban a túlzottdeficit-eljárás keretében tett tanácsi ajánlások végrehajtásáról szóló bizottsági vélemény, amíg Brüsszel nem kap kimerítő tájékoztatást a kormány által az adórendszerben tervezett módosításokról.

A spanyol nemzetiségű bizottsági tag emlékeztetett arra, hogy július 7-én jár le a Magyarországnak adott négy hónapos határidő a túlzott mértékű államháztartási hiány deficitcéllal összhangban történő mérséklését célzó hatékony intézkedések megtételére. Almunia optimistának mondta magát, hogy a magyar kormány olyan intézkedéseket hozott az elmúlt négy hónapban, amelyek lehetővé teszik a GDP 3,6 százalékának megfelelő (nyugdíjreform nélkül a GDP 4,7 százaléka) idei hiánycél év végére történő teljesítését. Ismeretes, hogy hazánkkal szemben az idén márciusban azért fogalmazott meg új ajánlásokat a pénzügyminiszteri tanács, mert nem sikerült elérnie a magyar konvergencia-programban általa megjelölt 2004-es hiánycélt.

A bizottság értékelését a pénzügyminiszteri tanácsnak kell majd jóváhagynia, és szükség esetén új ajánlásokat tennie Magyarország felé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik