Üzleti tippek

Az APEH értesítőt küld a tartozásokról

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal az egyéni vállalkozóknak és magánszemélyeknek augusztus végéig, a gazdálkodó szervezeteknek október végéig küld értesítést folyószámla-kivonataikról és esetleges tartozásaikról.

Az egyéni vállalkozók és magánszemélyek legkésőbb augusztus 31-ig megkapják az APEH értesítőjét folyószámla-kivonataikról és esetleges késedelmi pótlékaikról. A gazdálkodó szervezeteknek októberben küld értesítést az adóhatóság. Akiknek a tavalyi év második félévére nem kellett késedelmi pótlékot fizetniük és december 31-én folyószámlájukon sem túlfizetés, sem tartozás nem volt, nem kapnak értesítést. A pótlékértesítőn szereplő összeget a magánszemélyeknek szeptember 15-ig, a gazdálkodó szervezeteknek pedig november 15-ig kell befizetniük.

Az adózásról szóló törvény szerint az APEH évente egyszer értesíti azokat, akiknél késedelmi pótlékot számított fel, illetve folyószámlájuk tartozást vagy túlfizetést mutat – áll az adóhatóság közleményében. Az egyéni vállalkozók és gazdálkodó szervezetek akkor kapnak értesítést, ha tartozásuk meghaladja az 1000 forintot, magánszemélyeknél ez az összeghatár 100 forint. Azok az adózók, akiknek nem kell késedelmi pótlékot fizetniük, de folyószámlájuk tartozást vagy túlfizetést mutat, folyószámla-kivonatot kapnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik