Üzleti tippek

Észak-Magyarország – 300 munkahelyre 2 milliárd forint

Kétmilliárd forinttal támogatja háromszáz munkahely létrehozását Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyékben a Terület – és Regionális Fejlesztési Célelőirányzat (TRFC) keretében az Észak-magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács (ÉMRFT) – jelentette be szerdán Hatvanban Szabó György, a tanács elnöke.

A testület elsőbbséget biztosított a munkahelyteremtő fejlesztéseknek, enyhítendő a régió 20 százalékos munkanélküliségi rátáját – közölte az ÉMRFT ülését követő sajtótájékoztatón Szabó György. A tanács 7 milliárd forintos pályázati keretéből 3,6 milliárd forintot tesz ki a TRFC, amire összességében háromszoros, 10 milliárd forintnyi igény érkezett.

Szabó György elmondta, hogy most az április végéig beérkezett pályázatokat bírálta el a testület. A következő körben augusztus végéig lehet igényelni a támogatást; ezekről októberben hoznak döntést. Összességében arra számítanak, hogy az igények a négyszeresét teszik majd ki a rendelkezésre álló forrásoknak – fűzte hozzá. A tanács rendelkezésére álló idei, 7 milliárd forintos pályázati keret, több mint háromszorosa a 2004-es 2 milliárd forintnak.

Az elnök hangsúlyozta, hogy a jövőben egyre nagyobb hangsúlyt kívánnak fektetni a stratégiai tervezésre, ugyanis az EU 2007 és 2013 közötti finanszírozási ciklusában várhatóan a jelenlegi tízszeresére bővül a pályázati keret, aminek kihasználásához stratégiai fejlesztési tervek kidolgozása szükséges.

Sós Tamás a tanács tagja, a Heves Megyei Fejlesztési Tanács elnöke kiemelte, hogy a testület döntése alapján, összességében 402 millió forintnyi támogatás jut a Heves Megyében tervezett fejlesztések magvalósítására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik