Üzleti tippek

Megkezdik a németországi magyar cégek jogi helyzetének tisztázását

admin
admin

2005. 06. 29. 00:00

Tíz napon belül munkához lát az a német-magyar vegyes bizottság, amelynek feladata a Németországban működő magyar cégek jogi helyzetének tisztázása lesz – közölte a vállalkozók képviselőivel közösen tartott szerdai berlini megbeszélései után Gilyán György, a gazdasági és közlekedési minisztérium közigazgatási államtitkára.

Német partnereivel – Wilhelm-Georg Adamovitsch gazdasági és munkaügyi, illetve Gerd Ehlers pénzügyminisztériumi államtitkárokkal – kedd este egyetértettek abban, mindent el kell követni a feketemunka ellen indított német SoKo Bunda akcióban még vizsgálat alatt álló 20 magyar cég ügyének mielőbbi lezárása és a vétlennek bizonyuló cégek kártérítésének segítése ügyében. A szabályok ellen nem vétő cégeket pedig “meg kell védeni minden tekintetben, tehát jogi, erkölcsi és anyagi értelemben, továbbá a bizalomvesztéstől is” – mondta a közigazgatási államtitkár.

A jövő pénteken, Budapesten munkához látó vegyes bizottság másik fő feladata a munkaügyi együttműködés szabályozásának pontosítása, a kiszámítható jogszabályi környezet kialakítása lesz, a magyar EU-csatlakozás óta eltelt egy év tapasztalatainak fényében – tette hozzá.

Gilyán György szerint német részről megígérték, az ügyészségnél sürgetni fogják a magyar vállalkozók ellen folyó vizsgálatok mielőbbi lezárását. Ismét hangsúlyozták: a magas munkanélküliség miatt nagy politikai nyomás nehezedik rájuk, hogy határozottan lépjenek fel a főleg a feketemunka ellen, így százezres nagyságrendben indultak vizsgálatok, amelyek értelemszerűen nem csak magyar cégek ellen irányulnak. Hozzáfűzték, továbbra is üdvözlik a magyar cégek bővülő németországi tevékenységét.

A szerda délelőtti berlini konzultációra német részről kizárólag azokat, a Németországban 10-15 éve tevékenykedő magyar vállalatokat hívták meg, amelyek nem voltak érintve a SoKo Bunda néven elhíresült razziasorozatban. Képviselőik üdvözölték a magas szintű konzultációs lehetőséget, ugyanakkor sajnálatukat fejezték ki amiatt, hogy erre csak két, a magyar cégek jó hírnevét nagy mértékben rontó razzia után került sor. Az MTI-nek adott írásos nyilatkozatuk szerint “a német felet meglepte, hogy nem az ellenőrzések tényét, hanem azoknak az európai normákkal nem összeegyeztethető módszerét kifogásolják”.

Egyúttal felhívták a figyelmet arra, hogy az elmúlt 15 év során a németországi vállalkozáshoz teljesítendő feltételekről nem egyértelműen és átfogóan tájékoztatták a magyar vállalkozókat, ami szintén oka lett a rendkívül kemény razziáknak. Közlésük szerint a német államtitkár önkritikát gyakorolt a megbeszélés végén, elismerve, hogy sem Magyarország belépése előtt, sem pedig azt követően a két ország hatóságai között a kommunikáció nem érte el a szükséges szintet.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2017. február 7.
Andy Vajna, a magyar filmipar megújításáért felelős kormánybiztos a Miért jönnek a hollywoodi sztárok és produkciók Magyarországra? című háttérbeszélgetés után Budapesten, a Magyar Nemzeti Filmalap székházában 2017. február 7-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Meghalt Andy Vajna

Budapest, 2011. február 4.
Andrew G. Vajna filmproducer, a filmipar reformjáért felelõs, 2011 januárjában kinevezett kormánybiztos interjút ad dolgozószobájában a Magyar Távirati Irodának.
MTI Fotó: Kollányi Péter
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.