Üzleti tippek

Megkezdik a németországi magyar cégek jogi helyzetének tisztázását

Tíz napon belül munkához lát az a német-magyar vegyes bizottság, amelynek feladata a Németországban működő magyar cégek jogi helyzetének tisztázása lesz – közölte a vállalkozók képviselőivel közösen tartott szerdai berlini megbeszélései után Gilyán György, a gazdasági és közlekedési minisztérium közigazgatási államtitkára.

Német partnereivel – Wilhelm-Georg Adamovitsch gazdasági és munkaügyi, illetve Gerd Ehlers pénzügyminisztériumi államtitkárokkal – kedd este egyetértettek abban, mindent el kell követni a feketemunka ellen indított német SoKo Bunda akcióban még vizsgálat alatt álló 20 magyar cég ügyének mielőbbi lezárása és a vétlennek bizonyuló cégek kártérítésének segítése ügyében. A szabályok ellen nem vétő cégeket pedig “meg kell védeni minden tekintetben, tehát jogi, erkölcsi és anyagi értelemben, továbbá a bizalomvesztéstől is” – mondta a közigazgatási államtitkár.

A jövő pénteken, Budapesten munkához látó vegyes bizottság másik fő feladata a munkaügyi együttműködés szabályozásának pontosítása, a kiszámítható jogszabályi környezet kialakítása lesz, a magyar EU-csatlakozás óta eltelt egy év tapasztalatainak fényében – tette hozzá.

Gilyán György szerint német részről megígérték, az ügyészségnél sürgetni fogják a magyar vállalkozók ellen folyó vizsgálatok mielőbbi lezárását. Ismét hangsúlyozták: a magas munkanélküliség miatt nagy politikai nyomás nehezedik rájuk, hogy határozottan lépjenek fel a főleg a feketemunka ellen, így százezres nagyságrendben indultak vizsgálatok, amelyek értelemszerűen nem csak magyar cégek ellen irányulnak. Hozzáfűzték, továbbra is üdvözlik a magyar cégek bővülő németországi tevékenységét.

A szerda délelőtti berlini konzultációra német részről kizárólag azokat, a Németországban 10-15 éve tevékenykedő magyar vállalatokat hívták meg, amelyek nem voltak érintve a SoKo Bunda néven elhíresült razziasorozatban. Képviselőik üdvözölték a magas szintű konzultációs lehetőséget, ugyanakkor sajnálatukat fejezték ki amiatt, hogy erre csak két, a magyar cégek jó hírnevét nagy mértékben rontó razzia után került sor. Az MTI-nek adott írásos nyilatkozatuk szerint “a német felet meglepte, hogy nem az ellenőrzések tényét, hanem azoknak az európai normákkal nem összeegyeztethető módszerét kifogásolják”.

Egyúttal felhívták a figyelmet arra, hogy az elmúlt 15 év során a németországi vállalkozáshoz teljesítendő feltételekről nem egyértelműen és átfogóan tájékoztatták a magyar vállalkozókat, ami szintén oka lett a rendkívül kemény razziáknak. Közlésük szerint a német államtitkár önkritikát gyakorolt a megbeszélés végén, elismerve, hogy sem Magyarország belépése előtt, sem pedig azt követően a két ország hatóságai között a kommunikáció nem érte el a szükséges szintet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik