Üzleti tippek

Megalakult a Budapesti Közlekedési Szövetség

Megalakult a Budapesti Közlekedési Szövetség (BKSZ) és a BKSZ Budapesti Közlekedés-Szervező Kht., amelyeknek alapszerződéseit kedden írta alá Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter, Demszky Gábor főpolgármester és Szabó Imre, a Pest Megyei Közgyűlés elnöke kedden, Budapesten.

Kóka János az aláírást követően elmondta: első lépésként szeptember 1-jén bevezetik a budapesti egyesített bérletet. Ennek ára 10 százalékkal magasabb lesz ugyan a BKV-bérletekénél, de három közlekedési társaság járatait lehet vele igénybe venni. A mintegy 3,3 millió ingázónak ez éves szinten szeptembertől 50-70 ezer forint megtakarítást jelent.

A második lépésben 2006. január 1-jén éves összhálózati bérleteket vezetnek be, míg a tarifaközösség és az elektronikus jegyrendszer fokozatosan, 2010-ig jön létre. Demszky Gábor közölte: mivel az egyesített bérlet bevezetése bevételcsökkenést okoz a szolgáltatóknak, ezért a BKSZ 2005 negyedik negyedévi működésére a központi költségvetés a GKM fejezetében 432 millió forintot biztosít. 2006-tól a mintegy 2 milliárdos költséghez a Fővárosi Önkormányzat egyharmad arányban hozzájárul.

A BKSZ megvalósításának III. ütemében, 2010 után létrejön a teljes körű közlekedési együttműködés, a tarifaközösségen túlmenően összehangolt menetrendi kínálat, valamint összehangolt infrastruktúra, hálózat- és szolgáltatásfejlesztés. A BKSZ területéről a Budapesthez kapcsolódó eseti helyközi utazások során az egyesített bérlet felhasználásával kiegészítő/csatlakozó menetjegyet lehet majd váltani a HÉV, a vasút, illetve helyközi autóbusz használata esetén.

Demszky Gábor kifejtette: az egyesített bérlettel rendelkező utasnak a csatlakozó vasúti vagy helyközi autóbusz havi jegyét illetve menetjegyét elegendő a főváros területén fekvő legutolsó állomás és a BKSZ területén lévő agglomerációs település között megváltania. Így a legtöbb viszonylatnál az eddiginél olcsóbb lesz mind a havi jegy, mind az egyedi utazáshoz váltott menetjegy.

A főpolgármester példaként megemlítette, hogy Telki és a budapesti Széna tér között közlekedő utas jelenleg 16.826 forintot fizet a Volánbusz- és a BKV-bérletre, míg szeptember 1-jétől 4.291 forinttal kevesebbet kell fizetnie. A BKSZ felöleli a főváros, valamint Pest, Fejér, Komárom-Esztergom megyének a Volánbusz közvetlen autóbuszjárataival kiszolgált területét, illetőleg az elővárosi vonatok által kiszolgált térségét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik