Üzleti tippek

Ma nyújtják be a szándéknyilatkozatokat a BA Rt.-re

Kedden kell benyújtani az érdeklődőknek a ferihegyi nemzetközi repülőteret üzemeltető Budapest Airport Rt. privatizációjának előminősítő szakaszára a nem kötelező érvényű írásbeli szándéknyilatkozatot.

A Budapest Airport Rt. eladására kiírt pályázat előminősítő eljárására június 6-án közzétett felhívás szerint az állami tulajdonban lévő Budapest Airport Rt. részvényeinek értékesítésre felajánlott 75 százalék mínusz egy szavazat mennyisége akár 100 százalékig terjedhet, ha ezt a jogszabályi változások lehetővé teszik.

A pályázati felhívás szerint a 8,02 milliárd forint jegyzett tőkéjű társaság részvényeinek ellenértékét a tulajdonosi jogokat gyakorló Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (ÁPV) számára kell megfizetni. Ezen felül a befektetőnek meg kell fizetnie a Kincstári Vagyoni Igazgatóságnak (KVI) azt az összeget is, amelyet a privatizációs céloknak megfelelően módosítandó hosszú távú vagyonkezelési szerződésben határoznak meg. A repülőtéri ingatlanvagyon a KVI tulajdonában van. A nyertes ajánlattevőnek további kötelezettsége lesz a Budapest Airport Rt. által a KVI-től a jövőben megvásárolandó ingó eszközök vételárának megfizetése is.

A társaság iránt már kifejezte érdeklődését a német Hochtief Airport GmbH (HTA), a brit BAA és a koppenhágai repülőteret üzemeltető CPH International A/S. A sajtójelentések szerint érdeklődik a repülőtér iránt a frankfurti repülőtér üzemeltetője, a Fraport, a spanyol Abertis, a szintén spanyol Ferrovial, az ausztrál Macquarie Airports, a szingapúri-amerikai Changi-Bechtel, az olasz Save és a bécsi Flughafen Wien is.

A Budapest Airport Rt. tavaly konszolidáltan 32,97 milliárd forint nettó árbevételt ért el. A kamatfizetés, adózás, értékcsökkenési leírás és amortizáció előtti nyereség (EBITDA) az árbevétel 47 százaléka, 15,43 milliárd forint volt. A bevételekből a légiforgalmi bevételek 19,74 milliárd forintot tettek ki, a földi kiszolgálásból 3,71 milliárd forint bevétel származott és a kereskedelmi bevételek 7,89 milliárd forinttal járultak hozzá az éves árbevételhez. A legnagyobb jövedelmezőséget a légiforgalmi- és a kereskedelmi tevékenység mutatott 58, illetve 52 százalékos EBITDA-hányaddal. A cég nettó adósságállománya az év utolsó napján elérte az 5,7 milliárd forintot.

Tavaly a ferihegyi nemzetközi repülőtéren 28,6 százalékos növekedést mutatva 6,46 millió utas fordult meg, az idén pedig 17,5 százalékos növekedéssel 7,59 milliós utasforgalmat várnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik