Üzleti tippek

Támogatás kkv-knak az export elősegítéséehz

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium 2005-ben is hangsúlyt helyez a kis- és középvállalkozások exportbővítési lehetőségeinek javítására.

Ennek érdekében az előző évek kedvező gyakorlatának folytatásaként az ITDH bevonásával 400 millió forintos keretösszegben pályázatot hirdetett a kereskedelemfejlesztés támogatása céljából. A pályázatot a minisztérium megbízásából az ITDH bonyolítja le.

A pályázat célja: Magyarországon bejegyzett vállalkozások termékeinek és szolgáltatásainak nemzetközi elfogadtatása érdekében a külpiaci megjelenést segítő, a nemzetközi gyakorlatban elfogadott és alkalmazott kereskedelemfejlesztési módszerek és eszközök útján a hazai termékek és szolgáltatások nemzetközi versenyképességének és külpiaci értékesítésének erősítése.

A pályázat a kis- és középvállalkozókat segítő – az állami költségvetésből finanszírozott – vissza nem térítendő támogatás.

A pályázat keretében támogatás vehető igénybe:
• külföldi kiállításon hazai előállítású termékekkel, illetve hazai szolgáltatással való részvételhez,
• marketing-eszközök elkészíttetéséhez, hirdetések megjelentetéséhez,
• piaci szervezet költségeihez (pl. külföldön létesítendő vállalati iroda, raktár, bemutatóterem bérleti díja),
• nemzetközi szervezeti tagdíj költségeihez (olyan nemzetközi szervezet esetében, ahol a magyar cég tagsága kedvezően befolyásolja a kivitelt),
• megfelelőség-tanúsítási eljárás költségeihez (ha az importáló országban ez előírás és az exportáló cég költségére végzendő el).

A támogatható költségek maximum 50 százalékáig vissza nem térítendő támogatás igényelhető, jogcímenként minimum 100 ezer és maximum 1 millió forint közötti értékhatárig.

A pályázattal kapcsolatos részletes tudnivalók megtalálhatóak az ITDH honlapján: www.itdh.hu. Információval szolgál a www.gkm.gov.hu portál is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik