Üzleti tippek

Késlelteti az adócsomag az eurócsatlakozást?

Londoni feltörekvő piaci elemzők szerint nem segíti a magyar eurócsatlakozási céldátum teljesítését - sőt akár évekkel késleltetheti a közös valuta meghonosítását - a hétfőn bejelentett adócsökkentési csomag.

Jeff Gable, a Barclays Capital befektetési ház feltörekvő piaci stratégája szerint az adóreform miatt már jövőre várható 200 milliárd forint költségvetési bevételkiesés a GDP 0,8-0,9 százalékának felel meg, ami “igen jelentős” abban az összefüggésben, hogy jövőre 0,5-0,6 százalékos GDP-arányos deficitcsökkentésről volt szó. Az adócsökkentés hatásainak figyelembe vételével ehhez most már a GDP-érték mintegy másfél százalékának megfelelő mértékben kellene csökkenteni a kiadásokat.

Arra a kérdésre, hogy nem kerül-e veszélybe a magyar euróövezeti csatlakozás 2010-s céldátuma, a Barclays Capital térségi stratégája azt mondta: a következő, “akár a szocialisták, akár a Fidesz vezette” kormány feladata lesz eldönteni, hogy végrehajtja-e a céldátum teljesítéséhez szükséges jelentős kiadáscsökkentéseket, vagy egy “sokkal későbbi” csatlakozási időpontot tűz ki.

A Dresdner bankcsoport londoni befektetési részlegének (DrKW) elemzői szerint egyértelmű, hogy a javaslatcsomag részbeni célja Magyarország vonzóbbá tétele a befektetők számára, és a beszállás a Szlovákia és Románia támasztotta térségi adóversenybe. A javasolt változtatások azonban ez utóbbihoz nem eléggé nagymértékűek, viszont növelik a költségvetési deficittúllépés kockázatát.

A DrKW szerint nem lesz tartható szerint “már eddig is derűlátó” 2010-es eurócsatlakozási céldátum, és a költségvetési lazaság akár 2012-2013-ig is késleltetheti a közös valuta bevezetését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik