Üzleti tippek

Csökken a társasági adó, sávos lesz a minimálbér

Két százalékponttal csökken az szja felső kulcsa, 20 százalékos lesz a legmagasabb áfa-kulcs és a kormány luxusadót vet ki – jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. Változik az iparűzési adó rendszere is.

A személyi jövedelemadó felső kulcsa 38-ról 36 százalékra csökken 2006. január 1-jén, a felső kulcs a jelenlegi 1,5 millió forint helyett 1,550 millió forint jövedelemnél lép be – jelentette be a miniszterelnök hétfőn a Gazdasági és Szociális Tanács ülésén. A felső szja-kulcs így 36 százalékos lesz, míg az alsó 18 százalékos marad.

A sávot 2010-ig, öt lépcsőben 3 millió forintra kívánják emelni. Első lépésben 2007-ben 150 ezer forinttal nőne a sávhatár. Éves szinten pedig 500 ezer forintra nőne a munkáltatók által ma is adómentesen nyújtható juttatások összege.

Sávos minimálbér

Iskolai végzettségtől függő minimálbért javasol a kormány január elsejétől: alapfokú végzettségűeknek 63 ezer forint, középfokú végzettségűeknek 70 ezer forint, felsőfokú végzettségűeknek 77 ezer forint körül lenne a minimálbér.

Áfa

A miniszterelnök elmondta, hogy az általános forgalmi adó legmagasabb kulcsa a kormány tervei szerint 2006-tól 20 százalékos lesz. Nem változik viszont a két alacsonyabb, az 5 és 15 százalékos kulcs. Ez az üzemanyagok árának csökkenését hozná, ugyanis itt az állam nem kompenzálja az így kieső jövedelmet egyéb adók emelésével. Az egyéb jövedéki termékek esetében az áfa mérséklését a jövedéki adó emelésével kompenzálja a kormány.

Tao

A társasági adó mértéke 16-ról 10 százalékra csökken az első 5 millió forint adóalapig. Ez azonban csak azoknál a kis- és közepes vállalkozásoknál érvényesül, amelyek más adókedvezményben nem részesülnek és legalább a minimálbér kétszeresét fizetik alkalmazottaiknak.

A kormány szándéka szerint az iparűzési adó 2006-tól a társasági adóalapból teljesen leírhatóvá válik, az adónem 2008-ra teljesen átalakul, mértéke ezt követően nem haladhatja majd meg a jelenlegi adó 50 százalékát.

TB

A munkáltatói társadalombiztosítási járulék 29 százalékos kulcsa 2007-ben 3 százalékponttal, 2009-ben pedig további 2 százalékponttal csökken.

Luxusadó

A kormányfő közölte: luxusadó néven új adónemet vetne ki a 100 millió forintnál értékesebb ingatlanokra; mértéke az értékhatár feletti összeg 0,5 százaléka lenne évente.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik