Üzleti tippek

Csökken az szja, az áfa, jön a luxusadó

Két százalékponttal csökken az szja felső kulcsa, 20 százalékos lesz a legmagasabb áfakulcs és a kormány luxusadót vet ki – jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. Változik az iparűzési adó rendszere is.


Piaci mozgás 

Sem a tőzsdeindex, sem pedig a forint árfolyama nem reagált érdemben a miniszterelnök által bejelentett adócsökkentésre. Egy euróért 247,75/95 forintot adtak a bankközi devizapiacon a bejelentés után egy órával, míg a BUX továbbra is enyhén süllyedt: az index értéke 18 261 pont volt, ami 0,8 százalékos csökkenést jelent.


A személyi jövedelemadó felső kulcsa 38-ról 36 százalékra csökken 2006. január 1-jén, miközben a jelenlegi 1,5 millió forint helyett 1,550 millió forint jövedelemnél lép be – jelentette be a miniszterelnök hétfőn a Parlamentben tartott napirend előtti felszólalásában. A felső szja-kulcs így 36 százalékos lesz, míg az alsó 18 százalékos marad.


A sávot 2010-ig, öt lépcsőben 3 millió forintra kívánják emelni. Második lépésben 2007-ben 150 ezer forinttal nőne a sávhatár.
Éves szinten pedig 500 ezer forintra nőne a munkáltatók által ma is adómentesen nyújtható juttatások összege.


Gyurcsány együtt gondolkodásra hívta fel a politikai pártokat, hogy az igazságosság jegyében az átlagos banki betéteknél nagyobb megtakarításokat, valamint az átlagos kisrészvényesi befektetéseknél nagyobb forgalmat produkálókat 2007-től 10 százalékos kamat- illetve tőzsdei árfolyamnyereség-adóval sújtsák. Az adóváltozások összességében mintegy 1000 milliárd forinttal csökkentik az államháztartás bevételeit.


Sávos minimálbér


A minimálbért a létminimumhoz igazítják, valamint bevezetik az iskolai végzettségtől függő minimálbért. Így január elsejétől: alapfokú végzettségűeknek 63 ezer forint, középfokúaknak 70 ezer forint, felsőfokúaknak 77 ezer forint lenne a minimálbér.


Áfa


A miniszterelnök elmondta, hogy az általános forgalmi adó legmagasabb kulcsa a kormány tervei szerint 2006-tól 20 százalékos lesz. Nem változik viszont a két alacsonyabb, az 5 és 15 százalékos kulcs. Ez az üzemanyagok árának csökkenését hozná, ugyanis itt az állam nem kompenzálja a kieső jövedelmet egyéb adók emelésével. Az egyéb jövedéki termékek esetében az áfa mérséklését a jövedéki adó emelésével egyenlítik ki.


Tao


A társasági adó mértéke 16-ról 10 százalékra csökken az első 5 millió forint adóalapig. Ez azonban csak azoknál a kis- és közepes vállalkozásoknál érvényesül, amelyek más adókedvezményben nem részesülnek és legalább a minimálbér kétszeresét fizetik alkalmazottaiknak.


A kormány szándéka szerint az iparűzési adó 2006-tól a társaságiadó-alapból teljesen leírhatóvá válik, az adónem 2008-ra teljesen átalakul, mértéke ezt követően nem haladhatja majd meg a jelenlegi adó 50 százalékát. Az önkormányzatoknál így keletkező adókiesést a kormány a központi költségvetésből téríti meg.


TB


A munkáltatói társadalombiztosítási járulék 29 százalékos kulcsa 2007-ben 3 százalékponttal, 2009-ben pedig további 2 százalékponttal csökken. 2005 novemberében a mai 3 450 forintos tételes egészségügyi hozzájárulás összege 1 950 forintra csökken, és 2006 novemberében megszűnik. Az intézkedés 65 milliárd forint tehercsökkenést jelent 2006-ban a vállalkozásoknak.


Luxusadó


A kormányfő közölte: luxusadó néven új adónemet vetne ki a 100 millió forintnál értékesebb ingatlanokra; mértéke az értékhatár feletti összeg 0,5 százaléka lenne évente.Csökken az szja, az áfa, jön a luxusadó 1
Csökken az szja, az áfa, jön a luxusadó 2
Csökken az szja, az áfa, jön a luxusadó 3

 

Csökken az szja, az áfa, jön a luxusadó 1

Költségvetési hatások


A bejelentett adómódosítások jövő évi költségvetési hatása 194 milliárd forint, ennek kompenzálására mintegy 200-250 milliárd forinttal fogják vissza a központi igazgatási kiadásokat – mondta Gyurcsány Ferenc. Fékezik a minisztériumok bértervezését és jövőre nem finanszírozzák a tárcák önálló fejlesztési programjait, csak a Nemzeti Fejlesztési Tervben szereplő, az uniós támogatásokhoz is csatlakozó projektekhez nyújtanak forrásokat. Az önálló programok tavaly mintegy 120 milliárd forintba kerültek a költségvetésnek.


2006-ban az adócsökkentés összesen 300 milliárd forintos költségvetési hatását a forgalomnövekedésből, a kiadáscsökkentésből és a minimálbér emeléséből származó 106 milliárd forint pozitív hatás ellensúlyozza, így jön ki a 194 milliárd forintos negatív egyenleg. Az áfa felső kulcsának csökkentése 166 milliárd forint, az szja átalakítása 66 milliárd, a társasági adó mérséklése 13 milliárd, az iparűzési adó átalakítása 18 milliárd, és a tb-járulék csökkentése 42 milliárd forint bevételkiesést jelent, amit a luxusadóból tervezett 5 milliárd forintos bevétel mérsékel.


A bejelentett módosítások költségvetési hatása 2007-ben 215 milliárd, 2008-ban 120 milliárd, 2009-ben 139 milliárd, 2010-ben 141 milliárd forint lesz a számítások szerint, összességében tehát 809 milliárd forintot tesz ki. Azonban a bevételkiesés nem évente érvényesül, hanem összesítve, végig érezteti hatását.


A módosítások alapján az államháztartás összes adó- és járulékbevétele a GDP százalékában az idei 38 százalékról 2010-re 34,8 százalékra csökken.


Címkék: adó

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.