Üzleti tippek

Hétfőn érkezik az adócsomag

A Parlament előtt ismerteti a kormány öt évre szóló, részletes adóreform-csomagját hétfőn Gyurcsány Ferenc kormányfő. A kormányfő ezt a GKI Gazdaságkutató Rt. pénteki, a kormány 100 lépés programjáról tartott konferenciáján jelentette be.

Munkanélküliség

Csizmár Gábor munkaügyi miniszter szerint radikálisan növelni kell a foglalkoztatás és az aktivitás szintjét a munkaerőpiacon, bár az inaktívak munkába állási folyamatának kezdetén ez a munkanélküliségi ráta átmeneti 1-2 százalékpontos emelkedésével járhat.

Az adó és járulékrendszer változásait tartalmazó javaslat mindenekelőtt a versenyképességet és a hatékonyságot helyezi a középpontba – jelentette be a kormányfő. Azonban a miniszterelnök óvakodott attól, hogy részleteket közöljön a beterjesztésből.


A 100 lépés programjával elindul az állam érdemi reformja. A program mögötti filozófia azt jelenti, hogy nincs visszaút az 1990-es évekre jellemző “mindenható államhoz”, s ezzel elindul egy olyan folyamat, amibe eddig egyik kormány sem mert belevágni. Szerinte például  a családtámogatás átalakításával szembe mennek azzal a korábbi rendszerrel, amiben a magas jövedelmű szülő gyermeke akár háromszor annyi támogatást kaphat, mint a minimálbérből élőké.


Fejlesztési stratégia és újabb bizottságok


A kormány brit mintára ősszel bevezeti az állampolgári szolgáltatások chartáját, amely konkrétan meghatározza, hogy mit köteles nyújtani az állam az egyes szolgáltatási csomagokon belül, és hogy ezt hogyan lehet mérni. Ősszel megegyeznek a fejlesztő állam tartalmáról, vagyis arról, hogy milyen ágazatok fejlesztésére teszi fel a jövőjét az ország, s meghatározzák a középtávú fejlesztések prioritásait. Vagyis nem aprózzák el az erőforrásokat.


Szemléletváltásra van szükség ahhoz, hogy tisztességes piacgazdaság alakuljon ki Magyarországon – hangoztatta Szanyi Tibor, a gazdasági tárca politikai államtitkára. A tisztességes piaci magatartás eléréséhez helyre kellene állítani a bizalmat a kormányzat és a vállalkozások között. Ennek érdekében a gazdasági tárca egy olyan operatív testületet hoz létre, amely egyrészt vizsgálja a napi gazdasági folyamatokat, másrészt pedig javaslatokat tesz. A grémiumnak azon nagyvállalatok képviselői is tagjai lesznek, akik az ellenőrzési gyakorlat érdekében anyagi áldozatot is hoznak.


Akadálymentesítés és foglalkoztatás


Szeptemberre elkészülhet a gazdasági tárca akadálymentesítő programja, amelynek célja, hogy a kis- és középvállalkozások igényeinek megfelelően egyszerűsítsék az őket érintő jogszabályokat. A lépés mintegy 200 jogszabályt érint.


Csak olyan adóreform hajtható végre, amely figyelembe veszi Magyarország adottságait, lehetőségeit és pozitív hatása van a gazdaságra, és a társadalomra egyaránt – mondta Molnár Albert a Pénzügyminisztérium frissen kinevezett politikai államtitkára. A kormányzat tisztában van azzal, hogy a bérekhez kötődő adó- és járulékterhek gátolják a vállalkozások növekedését és versenyképességét, ezért változtatásra szorul az iparűzési adó rendszere, de azzal is egyetértenek, hogy magas az áfa.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik