Üzleti tippek

Az MVM-hez kerülnek a Mavir-részvények

Végleg eldőlt a Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító Rt. (Mavir) helyzete, mivel az Országgyűlés a napokban elfogadta a villamos energiáról szóló törvényjavaslat módosítását – írja a Napi Gazdaság.

Ennek értelmében a törvény kihirdetését – amely elviekben legfeljebb 15 nap – követően a Mavirnak egy darab szavazatelsőbbségi részvényt kell kibocsátania, illetve 15 napon belül a gazdasági tárca köteles a vagyonkezelésében lévő valamennyi Mavir-részvényt a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) részére átadni. Emellett szintén a hatálybalépést követően 30 napon belül a KVI-nek át kell adnia az ÁPV Rt.-nek a szóban forgó részvényeket, amelyek 90 napon belül a Magyar Villamos Művek Rt.-hez kerülnek.

A történet technikailag már június 4-én eldőlt, ekkor fogadta el ugyanis a parlament a privatizációs törvény módosítását, amelyben többek között szerepelt az is, hogy az MVM részesedése a Paksi Atomerőmű Rt.-ben, a Mavirban, valamint az Országos Villamostávvezeték Rt.-ben nem lehet alacsonyabb 99 százaléknál.

A lap által korábban megkeresett szakértők véleménye is igen megosztott volt a kérdés kapcsán. Többen úgy vélekedtek, hogy ezzel a lépéssel megoldható az úgynevezett TSO modellhez szükséges tulajdonviszonyok kialakítása. A TSO, azaz az átviteli hálózattal integrált modell megfelel az uniós előírásoknak, ám kikötés, hogy a vertikálisan integrált rendszerben minden tevékenység külön, önálló cégben működjön. Ezzel szemben több elemző úgy vélekedett, hogy a piac bármely meghatározó szereplője alá rendelt rendszerirányító vélhetően minden lehet, csak független nem. Olyannyira, hogy a Gazdasági Versenyhivatal is vizsgálta korábban a gazdasági és a pénzügyi tárca e témában közigazgatási egyeztetésekre küldött anyagát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik