Üzleti tippek

Elmarad a radikális adóreform

A következő évben nem kerül sor radikális adóreformra, mivel a hozzá szükséges radikális költségvetési reformhoz sem a társadalmi, sem a politikai konszenzus nincs meg Magyarországon – mondta a pénzügyminiszter egy sajtóreggelin.
cikk küldése nyomtatás betűméret:

Veres János hangsúlyozta, hogy az elmúlt évek döntéseinek folytatásaként változik egyes adónemek szabályozása. Ezek között említette az áfát. A felső áfakulcs érdemi csökkentését firtató kérdésre elmondta, hogy az eddig megjelent változatokat az üzleti szektor kritikával illette. Egy-két százalékpontos mérséklésnek nem, csak nagyobb csökkentésnek lenne értelme, megfelelő garanciákkal arra, hogy ez az árakban is tükröződjön. Egyes szakmai vélemények szerint azonban a forgalmi adó jelentősebb csökkentése akkor lenne időszerű, amikor Magyarország már teljesíti az eurózóna kritériumait.

Veres János hangsúlyozta: a szabályozórendszert úgy változtatják, hogy Magyarország, a konvergenciapályán haladva, 2008-ra teljesítse a maastrichti kritériumokat a 2010-es, eurózónához történő csatlakozás érdekében. Ennek szellemében állítják össze a jövő évi költségvetést, amelynek szigora a közszféra további létszámcsökkentését szolgálja, és lehetőséget biztosít a monetáris politikának a további kamatcsökkentésekre.

Reményét fejezte ki, hogy az unióban végül kialakul a következő hét évre vonatkozó pénzügyi perspektíva, amelyre a brit elnökség alatt nem sok esélyt lát, ám jövőre, Ausztria elnökletével megszülethet a megegyezés. “Őszre összeállhat a társadalmi szereplők széles rétegével egyeztetett Nemzeti Fejlesztési Terv a 2007. és 2013. közötti időszakra” – tette hozzá.
A Fidesz szerint Veres kijelentésével elismerte, hogy a Gyurcsány-kormány nem akar adóreformot végrehajtani. Az ellenzéki párt közleményében nehezményezte, hogy a miniszterelnök ez év elején, Magyarország versenyképességének javítása érdekében, radikális adócsökkentés, és adóegyszerűsítés szükségességéről beszélt, ami most elmarad. A Fidesz szerint az adócsökkentés fontosságát és az abban rejlő lehetőségeket a szomszédos országok már felismerték, csak a Gyurcsány-kormány nem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik