Üzleti tippek

Túl sok bor az idén – EU segítséget kérünk

Magyarország a borágazatban várható túltermelés miatt krízislepárlási engedélyt kér az Európai Uniótól félmillió hektoliterre. Az idei termés várhatóan 4,3 millió hektoliter lesz, ebből azonban az exporttal együtt is csak 3,5 milliót lehet eladni.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa a borágazatban várható túltermelés miatt félmillió hektoliterre krízislepárlási támogatást kér az Európai Uniótól – közölte hétfőn László Boglár kormányszóvivő.
Idén a várható bortermelés eléri a 4,3 millió hektolitert, a piacon azonban az exporttal együtt is csak 3,5 milliót lehet értékesíteni, mert a fogyasztás és az árak is csökkennek. A támogatásra pályázni kell, a szeszfeldolgozó üzemek felvásárolják a gazdák által kínált mennyiséget, őket az állam kifizeti, az állam pedig a tavalyi ár 70 százalékát kapja meg az Uniótól támogatásként.

Magyarország az összesen 98 ezer hektárnyi területből ötezer hektáron számolná fel a szőlőtermelést, elsősorban azokon a területeken, ahol a tőkék már elöregedtek, vagy a tulajdonos nem kívánja folytatni a termelést. Ehhez hektáronként 400 ezer és 2 millió forint közötti támogatást kaphatnak a gazdák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik