Üzleti tippek

Lassan, de kiszámíthatóan nő a kiskereskedelmi forgalom

Az előző években megszokottnál lassabban, de stabilan bővül a magyar kiskereskedelem 2005-ben – derül ki a KSH eddig napvilágot látott adataiból. Ebben az évben csupán a márciusra eső húsvét okozott kisebb megugrást, az első negyedévben összességében 3,0 százalékkal nőtt a kiskereskedelem volumene.

Amíg 2003-ban a forgalom reálértéken 8,9 százalékkal bővült, 9,2 százalékos reálbér-dinamika mellett, addig 2004-ben 8,9 százalék volt a növekedés, 1,0 százalékkal csökkenő reálbér mellett.

A lakosság jövedelmi helyzetének tavalyi romlása miatt sokan tartottak attól, hogy látványosan visszaesik a kereskedelem növekedési üteme, így az első negyedév adatai jónak nevezhetők (miközben a reálbér 4,4 százalékkal nőtt). Mivel az év hátralévő részében nem várható a reálbér-kiáramlás további jelentős gyorsulása, így a kiskereskedelmi forgalom volumene is legfeljebb 4 százalékkal nőhet idén.

A háromhavi forgalom folyó áron összesen 1130 milliárd forintot tett ki. Ehhez az élelmiszerek és élelmiszer jellegű termékek 554 milliárd forinttal járultak hozzá, míg a többit a nem élelmiszer jellegű termékek adták, ezek közül is a legnagyobb részben a bútorok, háztartási cikkek és az építőanyagok (220 milliárd forint), a könyvek és papíráruk (145 milliárd forint), valamint a ruházati cikkek és lábbelik (70 milliárd forint). Az idei első negyedévben az élelmiszerek forgalmát csupán a húsvéti nagybevásárlás élénkítette, ezzel együtt a piacbővülés csupán 2,7 százalékos volt; míg a nem élelmiszereké 6,0 százalékkal gyarapodott.

A növekvő forgalom egyre kevesebb bolt között oszlik meg. Idén az első negyedévben az élelmiszer- és ital-, illetve dohányüzletek száma 108-cal, 14 861-re, míg az élelmiszer jellegű vegyes boltok száma 341-gyel, 34 464-re csökkent. A KSH által külön számolt gépjármű- és járműalkatrész-kiskereskedelem eladási volumene idén január-márciusban 1,4 százalékkal csökkent, míg a gépjármű-üzemanyagé 1,4 százalékkal emelkedett az előző évhez képest.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik