Üzleti tippek

Gyökeresen átalakítanák a kkv-támogatási rendszert

A kis- és középvállalkozások fejlesztésére új koncepció készül. A Világgazdaság birtokába került munkaanyag szerint a gazdasági tárca a meglévő források egyes programelemek közötti felhasználásának gyökeres átalakítását tervezi.

Javaslatuk értelmében a vissza nem térítendő közvetlen támogatás aránya a jelenlegi szerkezet szerint 71 százalékról tízre csökkenne, viszont a hitelprogramoknak a felhasznált forrásokban való részesedése tíz százalékról ötvenre nőne. A tőkeprogramoknál tervezett 15 százalék csupán egy százalékkal múlja felül a jelenlegit, a nem pénzügyi szolgáltatások pedig a jelenlegi öt százalék helyett 25-tel részesedhetnének a felhasznált forrásokból.

A szaktárca szerint a vállalkozások külső finanszírozási forrásai bővültek ugyan az elmúlt években, de a hazai cégek jóval kevesebb külső forrást tudnak bevonni növekedésük finanszírozására, mint a fejlett országokban működő vállalkozások. Míg az utóbbiak 15-20 százaléka gazdálkodik hitel nélkül, addig a hazaiaknál ez az arány 80 százalék. A tőkefinanszírozásban is hasonló mértékű az elmaradás.

A koncepció munkaanyagában a közvetlen vállalkozásfejlesztésre két alternatívát mutatnak be. A piachelyettesítő paradigmára épülő modellt, amely lényegében a közvetlen támogatásokra, támogatott hitelekre és alacsony hozamkövetelményű tőkebefektetésekre épülő jelenlegi gyakorlat folytatását jelentené növekvő mértékű uniós és hazai források felhasználásával. A tárca szerint fő előnye, hogy nem igényel reformokat, illetve közvetlenebb kormányzati kontrollt tesz lehetővé a források allokációja felett. Hátránya, hogy alacsony hatékonysággal működik, nem elég nagy a gazdaságfejlesztési hatása, és csak kisszámú vállalkozás részesül belőle.

A gazdasági tárca a piacfejlesztő modellt javasolja. Ez a fejlesztési források piackonform allokációjára és a finanszírozáshoz szorosan kötődő tanácsadási tevékenységre épül, a nemzetközi gyakorlatban bevált hitelezési és tőkebefektetési pénzügyi instrumentumok alkalmazásával. A rendszer minden szereplője közvetlenül motivált lesz a legnagyobb jövedelemtermelési többlet elérésében, amely a források sokkal hatékonyabb felhasználását és lényegesen nagyobb vállalkozói kör elérését teszi lehetővé. A piacfejlesztő modell reformok megvalósítását feltételezi, de alkalmazásával programok folytatására akkor is jó esély lenne, amikor a bevonható fejlesztési források csökkennek.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

People tan in the sun while other Parisians bathe in the Trocadero fountain to cool down on June 24, 2019, the first day of the heat wave, when an intense heat wave will hit all of France for a week and create a severe heat wave, potentially warmer than the one in 2003. (Photo by Samuel Boivin/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.