Üzleti tippek

Gyökeresen átalakítanák a kkv-támogatási rendszert

A kis- és középvállalkozások fejlesztésére új koncepció készül. A Világgazdaság birtokába került munkaanyag szerint a gazdasági tárca a meglévő források egyes programelemek közötti felhasználásának gyökeres átalakítását tervezi.

Javaslatuk értelmében a vissza nem térítendő közvetlen támogatás aránya a jelenlegi szerkezet szerint 71 százalékról tízre csökkenne, viszont a hitelprogramoknak a felhasznált forrásokban való részesedése tíz százalékról ötvenre nőne. A tőkeprogramoknál tervezett 15 százalék csupán egy százalékkal múlja felül a jelenlegit, a nem pénzügyi szolgáltatások pedig a jelenlegi öt százalék helyett 25-tel részesedhetnének a felhasznált forrásokból.

A szaktárca szerint a vállalkozások külső finanszírozási forrásai bővültek ugyan az elmúlt években, de a hazai cégek jóval kevesebb külső forrást tudnak bevonni növekedésük finanszírozására, mint a fejlett országokban működő vállalkozások. Míg az utóbbiak 15-20 százaléka gazdálkodik hitel nélkül, addig a hazaiaknál ez az arány 80 százalék. A tőkefinanszírozásban is hasonló mértékű az elmaradás.

A koncepció munkaanyagában a közvetlen vállalkozásfejlesztésre két alternatívát mutatnak be. A piachelyettesítő paradigmára épülő modellt, amely lényegében a közvetlen támogatásokra, támogatott hitelekre és alacsony hozamkövetelményű tőkebefektetésekre épülő jelenlegi gyakorlat folytatását jelentené növekvő mértékű uniós és hazai források felhasználásával. A tárca szerint fő előnye, hogy nem igényel reformokat, illetve közvetlenebb kormányzati kontrollt tesz lehetővé a források allokációja felett. Hátránya, hogy alacsony hatékonysággal működik, nem elég nagy a gazdaságfejlesztési hatása, és csak kisszámú vállalkozás részesül belőle.

A gazdasági tárca a piacfejlesztő modellt javasolja. Ez a fejlesztési források piackonform allokációjára és a finanszírozáshoz szorosan kötődő tanácsadási tevékenységre épül, a nemzetközi gyakorlatban bevált hitelezési és tőkebefektetési pénzügyi instrumentumok alkalmazásával. A rendszer minden szereplője közvetlenül motivált lesz a legnagyobb jövedelemtermelési többlet elérésében, amely a források sokkal hatékonyabb felhasználását és lényegesen nagyobb vállalkozói kör elérését teszi lehetővé. A piacfejlesztő modell reformok megvalósítását feltételezi, de alkalmazásával programok folytatására akkor is jó esély lenne, amikor a bevonható fejlesztési források csökkennek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik