Üzleti tippek

ÁPV: összejöhet a 300 milliárdos privatizációs bevétel

A Mol állami csomagjának értékesítése nélkül is meglehet idén a tervezett 300 milliárdos privatizációs bevétel, a legnagyobb szelet ebből a Budapest Airport és az Antenna Hungária lesz – nyilatkozta a Népszabadságnak Mészáros Tamás, az ÁPV Rt. elnöke.

A korábban beharangozott Mol-privatizációról a vagyonkezelő társaság elnöke nem kívánt nyilatkozni a Népszabadság interjújában, de szerinte ha a többi nagy tranzakcióval magas bevételeket tudnak elérni, elméletileg összejöhet a Mol-csomag értékesítése nélkül is az idénre tervezett 300 milliárdos összeg.

Mészáros Tamás elmondta, hogy az idei terv jórészt a Budapest Airport 75 százalék mínusz egy szavazatnyi csomagjának eladásától függ. Az állam további bevételeket remélhet a cég ingatlanállományának bérleti díjaiból is. Az ÁPV részéről a döntés legkorábban novemberben várható. Ebből a sajtóban megjelent hírek szerint százmilliárdos nagyságrendű bevétel lehet, míg az Antenna Hungária csomagjáért 44 milliárdot várnak. Szintén komoly bevételt hozhat a a Földhitel és Jelzálogbank. Ebben az esetben nem kizárt, hogy a vevők ezúttal kötvényeket kapnak, amelyek bizonyos idő elteltével részvényre cserélhetők.

Az elnök szerint mindenkinek jobb lenne, ha a Malév egy stabil tőkehelyzetű magántulajdonoshoz kerülne. A nyílt pályáztatás sikertelensége óta, pedig zárt formában tárgyalnak a vevőjelöltekkel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik