Üzleti tippek

Ferihegyen zavaróvá vált a túlzsúfoltság

Mától megváltozik a Ferihegyi repülőtér utastermináljainak forgalma, ugyanis 14 légitársaság induló utasai az üzemeltető Budapest Airport (BA) Rt. döntése szerint az eddigiektől eltérően a 2A terminált használhatják.

Eddig ezt a terminált kizárólag a Malévutasai vehették igénybe, az összes többi légitársaság utasai a 2B-t használták, és ez a nyári csúcsforgalomban jelentős fennakadásokat okozott.

A 2B terminálon ugyanis reggeli, déli és délutáni időszakokban szinte teljesen megtelt indulásra váró utasokkal a csarnok, ami fennakadást okozott a beszállásnál és az útlevélvizsgálatoknál. Nehezítette a helyzetet, hogy a Maléven kívül a külföldi hagyományos légitársaságok és a fapadosok egyaránt ezt a terminált vették igénybe, ugyanakkor Ferihegy forgalma az utóbbi egy évben harminc százalékkal emelkedett.

A forgalomtechnikai átalakítások miatt a 14 légitársaság – döntően kisebb légi cégek – utasainak a 2A-n bonyolítják az útlevél- és utasbiztonsági vizsgálatát, itt történik a csomagok ellenőrzése is. Ezen légitársaságok járatai változatlanul a 2B-re érkeznek. Az átszervezés a Malév járatait egyáltalán nem érinti. Fórika Ibolya, a BA Rt. szóvivője lapunkkal azt közölte, hogy a 2B forgalmának tizennyolc százaléka kerül át a 2A-ra, így a két terminál egy időben közel ugyanannyi induló utast fogadhat.

Értesüléseink szerint a 2A-n a hét végén jelentősebb felújítási munkálatok folytak, ami nehezíttette az útlevélvizsgálatot. Fórika Ibolya szerint egyszerű hibajavításról lehetett szó, átfogó munkálatokat nem bonyolítottak. A 2A terminált tavaly újították fel, így fordulhatott elő, hogy kisebb javítási munkálatokra került sor a hét végén – közölte

A Ferihegyi repülőtér problémáit az átalakítás alatt álló I-es terminál megnyitása javíthatná, erre azonban csak szeptemberben kerül sor. A BA Rt. indoklása szerint nem várt körülmények késleltetik az átadást. A beruházás költsége is nagyobb lesz a tervezettnél. Eddig hagyományos és fapados légitársaságok egyaránt jelezték, hogy a Ferihegy I-et vennék igénybe az átadás után, erről azonban még nem döntött az üzemeltető.

A túlzsúfoltság miatt közös állásfoglalást jutattak el a közelmúltban a repülőteret használó társaságok a BA Rt.-nek, véleményük szerint utasaik méltatlan helyzetbe kerülnek, és a repülőtéri szolgáltatások nincsenek arányban a kért díjakkal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik