Üzleti tippek

20 százalékkal nőtt az építőipari termelés

Az építőipari termelés volumene 2005 áprilisában kiigazítatlan adatok szerint és munkanaptényezővel kiigazítva egyaránt 20,2 százalékkal nőtt a tavalyi év hasonló időszakához képest a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint.

A termelés az év első négy hónapjában 14,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Áprilisban a termelés szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva 6,3 százalékkal növekedett az előző hónaphoz viszonyítva.

A legnagyobb építőipari alágazat, a szerkezetkész épület és egyéb építmény építése áprilisban 36,4 százalékkal, évkezdettől 22,6 százalékkal emelkedett. A növekedés továbbra is elsősorban út- és autópálya-építési munkáknak köszönhető. Az épületgépészeti szerelés termelése áprilisban 10 százalékkal, az év első négy hónapjában 11,2 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. A befejező építés termelése 23,3 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban.

2004 áprilisához képest az építőipari tevékenység költségalapon számított árai 5,2 százalékkal, ezen belül a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építésének árai 6,1 százalékkal emelkedtek. Az építőipari árak az előző havinál 0,9 százalékkal voltak magasabbak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik