Üzleti tippek

Újabb cukor-intervenciós lehetőség Magyarország számára

Az Európai Unió újabb, 17 ezer tonnás cukor-intervenciós lehetőséget hagyott jóvá Magyarország számára, amelyet szakmai szempontból egyértelműen kedvezőnek tart Koczka Zoltán, a Cukoripari Egyesülés igazgatója.

Véleménye szerint a magyar cukorpiac így közelebb kerülhet az egyensúlyi állapothoz. Az unió azért tette lehetővé a tagországok számára a többlet cukorkészletek intervenciós felajánlását, mert az EU piacán mintegy 900.000-1.000.000 tonna cukorfelesleg van – mondta a szakember pénteken az MTI-nek.

A túlkínálat miatt a tagországokban átlagosan 5-10 százalékkal a tonnánként 631,9 eurós intervenciós ár alá csökkent a cukor ára. Így a unió cukorrendtartása szerint automatikusan életbe lép a piaci korrekciós mechanizmus, az intervenciós felvásárlás.

Ennek nyomán Magyarország már az elmúlt hetekben mintegy 70 ezer tonna cukrot ajánlott fel uniós megvételre a meglévő készletek csökkentése érdekében. (A magyar szükséglet országosan évente mintegy 400 ezer tonna.)

Koczka Zoltán nem tudta pontosan megbecsülni, hogy jelenleg mennyi cukor van az országban, mivel Szerbiából folyamatosan áramlik a cukor Magyarországra, illetve az országon keresztül az Európai Unióba. Ezt a behozatalt az úgynevezett balkáni cukor-egyezmény teszi lehetővé, amely lehetőséget ad a balkáni országoknak kedvezményes cukorszállításra az unió országaiba. A lehetőséggel főként Szerbia él.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik