Üzleti tippek

A Philips eladta monitorgyártó részlegeit

admin
admin

2005. 06. 16. 14:07

A holland konszern 358 millió dollárért adta el a Tajvanon, Kínában és Magyarországon működő számítógép monitor és lapos képernyő gyártó részlegeit a kínai TPV Technology vállalatnak.

A Philips Magyarország Kft.-nél csütörtökön nem tudták megerősíteni a cég honlapján megjelent angol nyelvű közleményt. Így arról sincs megbízható információnk, hogy a székesfehérvári monitorüzemnek mi lesz a sorsa.


A Philips a jövőben a TPV-től szerzi majd be a monitorokat és értékesíti majd azokat saját márkaneve alatt – jelentette be a két vállalat csütörtökön.

Ezzel az üzlettel a TPV a világ egyik legnagyobb monitor gyártójává válik évi 35 millió monitor előállításával.

A Philips és a TPV a múlt év decemberében állapodott megarról, hogy a Philips eladja számítógépképernyő-gyártó részlegét és az Európán kívüli tévégyártó tevékenységét, kivéve a nagy képernyők amerikai gyártását. Az első tervekben még az szerepelt, hogy egyes gyárak kínai tulajdonba kerülnek, míg más egységek – köztük a magyar, a belga és a francia üzemek – a holland cég birtokában maradnak, és apportként beviszi őket egy közös vállalatba.

Ezzel a TPV-hez kerülnek a Philips megfelelő telephelyei Magyarországon és Brazíliában, és egy tajvani és két kínai gyártóhely is, összesen 1700 alkalmazottal.

A TVP a vételárat részben saját részvényekkel törleszti, és az ügylet miatt végrehajtott tőkeemelés után a teljes részvénytőkéjének 30 százaléka lesz a Philipsé.

Az átvett Philips-tevékenység évi forgalma körülbelül 1,5 milliárd euró. A szakterületen a TVP világpiaci részaránya korábban 18,8 százalékos volt, a Philipsé 7,7 százalékos. A jelenlegi első helyezett, a dél-koreai Samsung Electronics 19,8 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik.

Rövid időn belül ez a második eset, hogy nagy nemzetközi gyártó kínai cégnek ad el viszonylag csekélyebb hozzáadott értéket termelő tevékenységet.

Tavaly a kínai Lenovo megvette az amerikai IBM személyiszámítógép-gyártását 1,25 milliárd dollárért. A múlt év novemberben a világon a nagyságra negyedik háztartási és szórakoztatóelektronikai cég, a francia Thomson és a kínai TCL International Holdings televízió- és DVD-gyártó közös vállalkozást alapított: a vegyesvállalat a világ legnagyobb televíziógyára.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.