Üzleti tippek

Innovációra vár Észak-Magyarország

Hiába áramlottak forint milliárdok különböző címeken az észak-magyarországi régióba, a térség elmaradottsága a többi régióhoz képest nem csökkent – mondta Barkóczi István, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (Bokik) alelnöke sajtótájékoztatón Miskolcon szerdán.

A gazdasági szakember statisztikai adatokra hivatkozva közölte: az EU huszonöt tagországa 254 régiója közül az egy főre jutó GDP alapján az észak-magyarországi a 249. helyet foglalja el.

Az unióhoz való csatlakozás tényleges lehetőséget nyújthat arra, hogy a programok és a projektek jó megválasztásával jelentős támogatást szerezzen a régió, ehhez azonban az is szükséges, hogy az eddigieknél lényegesen jobban figyeljen a gazdaság az innovációra, a kutatásra-fejlesztésre – tette hozzá a gazdasági szakember.

Ugyanakkor az is tény, hogy az észak-magyarországi térségbe csupán töredéke jut a Magyarországon kutatásra-fejlesztésre fordítható összegekből, mindösszesen 2,4 százaléka, míg a közép-magyarországi régióba 69 százaléka – ismertette az arányokat.

A kutatás-fejlesztéssel foglalkoztatottak arányai is hasonlóak, Közép-Magyarország térségében, és ezen belül is főleg Budapesten dolgozik az e területen foglalkoztatottak kétharmada, Észak-Magyarországon pedig kevesebb mint négy százaléka – jegyezte meg.

Barkóczi István úgy vélekedett, hogy a lemaradás okai elsődlegesen a gazdálkodó szervezetek tőkehiányában, a kutatás-fejlesztés iránti fizetőképes kereslet hiányában keresendők.

Saját kutató-fejlesztő részleggel gyakorlatilag csak a nagyvállalatok rendelkeznek, miközben a térségben a gazdaság valódi erejét a kis- és közepes vállalkozások adják, stratégia feladat tehát a régió kis- és közepes cégei innovációs tevékenységének növelése – mondta a kamarai alelnök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik