Üzleti tippek

Magyar-román üzletember-találkozó Debrecenben

A romániai Iasi megye és Hajdú-Bihar vállalkozói találkoztak szerdán a debreceni Aranybika szállóban annak érdekében, hogy a két megye befektetési lehetőségeiről tájékoztassák egymást.

Adascalitejei Constantin Iasi város alpolgármestere arról beszélt, hogy Románia reménybeli 2007-es európai uniós csatlakozását követően Debrecen helyett Iasi lesz az EU határvárosa, amely egyébként Debrecenhez hasonlóan Románia második legnagyobb városa is.
Az alpolgármester és Iasi megye prefektusa szerint is rendkívül fontos, hogy a debreceni, hajdú-bihari vállalkozók átadják uniós tapasztalataikat számukra.

Kiss András, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara főmunkatársa a helyszínen az MTI tudósítójának elmondta: rendkívül eredményesek a magyar-román gazdasági-üzleti kapcsolatok Hajdú-Bihar és több romániai megye között. Tájékoztatása szerint elsőként Bihor megyével alakítottak ki ilyen együttműködést, amely azóta már kiterjed Arad, Szatmár, Galati és immár Iasi megyére is.

Elmondta azt is, hogy Hajdú-Bihar megye vállalkozóinak exportjában Románia az ötödik helyet foglalja el. Ezen túlmenően rendkívül jelentős a közvetlen, a határ mentén élő gazdasági szerveztek, vállalkozások együttműködése. Tájékoztatott arról is, hogy a mostani kapcsolatfelvételt Iasi megye kezdeményezte. Az együttműködés fő célja az európai uniós csatlakozás magyar tapasztalatainak átadása a romániai területen élő vállalkozóknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik