Üzleti tippek

Az import-áfánál 80-an kérték az önadózást

A harmadik országból érkező importnál önadózásra jogosult száz-százhúsz vállalkozás közül a június 15-ei határidő lejárta előtt egy nappal még csupán nyolcvanan kérelmezték a különleges eljárást, pedig a VPOP megkereste az érintett cégeket – mondta Szendi Antal, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) vámigazgatója kedden Szegeden.

Július 1-jétől – ismét – a vámhatóság állapítja meg és szedi be a harmadik országból, azaz az Európai Unión kívülről érkező, import után járó általános forgalmi adót.

A vámigazgató emlékeztetett rá, az önadózás feltétele, hogy a közösségen belülre történő értékesítés összesített adóalapja érje el a tárgyévet megelőző évi, összes értékesítés adóalapjának 67 százalékát, de legalább 10 milliárd forintot, vagy a tárgyévet megelőző évi exportnak és az EU-n belülre történő értékesítés összesített adóalapjánál el kell érnie a 20 milliárd forintot.

A kivetéses rendszer újbóli bevezetésével párhuzamosan a befizetendő importáfa beszedésére, nyilvántartására és biztosítására azonos szabályok vonatkoznak, mint a vámra – tudatta Szendi Antal.

A harmadik országból behozott termék vámraktárba helyezése esetén a vám mellett az áfát is biztosítani kell. A törvény azonban meghatározott bizonyos kedvezményeket: azok a vállalkozások, melyek igazolni tudják, hogy a tárgyévet megelőző két évben minden köztartozással kapcsolatos fizetési kötelezettségüknek eleget tettek mentesülnek az áfa biztosításának szabálya alól – közölte a vámigazgató.

Vilmos 19 évesen egy kocsmai verekedés során megölt egy rendőrt, aki egyébként egykori osztálytársa és jó barátja is volt. Húsz év börtön után, 2005-ben szabadult, az utcára került, majd a főváros határában egy kunyhóban próbált szerencsét. Történetéről film készült, mi pedig ellátogattunk hozzá, hogy megnézzük, hogyan építtette fel újra az életét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.