Üzleti tippek

Nőtt a pesszimizmus

Májusban tovább romlott a fogyasztói, az üzleti és a GKI-Wallis konjunktúra-index szezonális hatásoktól megtisztított értéke is.

A GKI Gazdaságkutató Rt. – az Európai Unió támogatásával – készített felmérése szerint a az áprilisi mínusz 20,6 százalékról mínusz 21,4 százalékra csökkent a konjunktúra-index.

A fogyasztói várakozások január óta fokozatosan romlanak, májusban 1,8 százalékponttal mínusz 32,7 százalékra csökkent az index értéke, az üzleti várakozásokat tükröző mutató 0,4 százalékkal mínusz 17,4 százalékra romlott, az 1996 óta mért legalacsonyabb szinten van.
Az üzleti szférán belül az ipari cégek várakozásainak 2004 ősze óta tartó romlása májusban megállt. Örvendetesnek nevezi az összeállítás, hogy az exportrendelés-állomány megítélése érezhetően javult.

Az építőipari várakozások sem változtak, a termelési színvonal megítélése kissé romlott, a foglalkoztatási lehetőségeké viszont javult. A kereskedelmi cégek viszont – s ez az oka az üzleti várakozások romlásának – az áprilisinál valamivel rosszabb üzletmenetről és passzívabb jövőbeni megrendelési politikáról számoltak be.
Minden ágazatban csökkentek az áremelési várakozások, ugyanakkor romlott a magyar gazdaság egészének megítélése.

A fogyasztók saját pénzügyi helyzetüket májusban ismét érezhetően rosszabbnak látták, mint áprilisban, s a következő 12 hónapban további romlásra számítottak. Az ország gazdasági helyzetét most is lényegesen kedvezőtlenebbnek ítélték, mint egy hónappal korábban, s a következő egy évben e területen is további jelentős romlást vártak. Inflációs várakozásaik nem változtak az áprilisihoz képest, a következő 12 hónapban viszont az áremelkedés ütemének csökkenésére számítanak a fogyasztók. A munkanélküliségre vonatkozó várakozásaik jelentősen emelkedtek. A lakosság vásárlási kedve sokkal rosszabb, mint az előző hónapban, s a következő 12 hónapra vonatkozó várakozások további csökkenést vetítenek előre. A megtakarításra kedvező alkalmat látók aránya mérséklődött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik