Üzleti tippek

A mezőgazdaság még nem tudott élni az unós tagság előnyeivel

A magyar gazdák mindeddig nem tudtak profitálni az EU-csatlakozásból címmel ismertette hétfőn az osztrák tömegtájékoztatás Szabó Mártonnak, a Kopint Datorg konjunktúra- és piackutató intézet mezőgazdasági szakértőjének az elemzését.

A bécsi nemzetközi összehasonlító gazdasági tanulmányokintézetében hétfőn ismertetett elemzés szerzője szerint a magyar mezőgazdaság egy évvel az EU-csatlakozás után inkább vesztese, semmint haszonélvezője az EU-belépésnek. A 2005-ös esztendő első hónapjaiban ugyan Magyarország javára változott ismét a mezőgazdasági kereskedelmi mérleg, azonban a belépés valódi nyertesei mindeddig nem a gazdák, hanem a fogyasztók.

A szakértő úgy látja, hogy az ágazatban a magasabb bevételek, a stabilabb értékesítési árak és a sokkal nagyobb piac helyett ma bizonytalanság és likviditási válság uralkodik, az import pedig ugrásszerűen növekedett. Az ország tavaly ugyanis 29 százalékkal többet importált, ugyanakkor csak 6,1 százalékkal exportált többet. (Az idei esztendő első három hónapjában a mezőgazdasági export növekedése ismét meghaladta az importét.) Ez pedig a magyar mezőgazdaság számára pici részesedésvesztéshez vezetett. A termelői árak Magyarországon 2004-ben 5,4, míg 2005 első három hónapjában még 12 százalékkal csökkentek.

A mezőgazdasági költségvetés tervezésekor, valamint az intézmények átszervezésekor hibák is történtek, és késlekedés is adódott, a kifizetések leálltak. A gabonaintervenció nem működőképes, a gabonatárlók ennélfogva tele vannak. Az elmúlt hónapokban a kevéssé versenyképes ágazatok (sertés, baromfi, tej) túl magas, a potenciálisan versenyképes ágazatok (gabona, gyümölcs, zöldség) pedig túl kevés támogatást kaptak. Szabó véleménye szerint sürgős szükség van egy strukturális kiigazításra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik