Üzleti tippek

Keler Rt: a tőzsde él elővásárlási jogával

A Budapesti Értéktőzsde Rt. (BÉT) és a Budapesti Árutőzsde (BÁT) élni fog elővásárlási jogával a Központi Elszámolóház és Értéktár Rt. (Keler) értékesítése esetén bármilyen formában is történjen az - közölte a BÉT elnöke.

A múlt héten közzétett kormányhatározat szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tulajdonában lévő 53,33 százaléknyi Keler-részvényt az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (ÁPV) Rt. értékesíti.

A határozatból az derül ki, hogy a részvények eladását megelőzően a központi elszámolóházként és értéktárként működő Kelerről leválasztják a központi értéktárat.

A 4,5 milliárd forint jegyzett és több mint 12,6 milliárd forint saját tőkéjű Keler Rt. 26,6 százaléka a Budapesti Értéktőzsde, 20 százaléka pedig a Budapesti Árutőzsde (BÁT) tulajdona.

” a mi vételi szándékunk változatlan, az elővásárlási jogunk él és azt érvényesíteni is fogjuk – mondta Szalay-Berzeviczy Attila, a Budapesti Értéktőzsde elnöke. Hozzátette: “… a saját (a két tőzsde) és a magyar tőkepiac érdekei is ezt diktálják.”

A június 6-i keltezésű kormányhatározat felszólítja a pénzügyminisztert, hogy hatalmazza fel az ÁPV Rt.-t, hogy kössön megállapodást az MNB-vel annak a Keler Központi Elszámolóház és Értéktár Rt.-ben lévő 2,4 milliárd forint névértékű (480 darab, egyenként öt millió forint névértékű) részvény részben vagy egészben történő értékesítésére.

A 4,5 milliárd forint jegyzett- és több mint 12,6 milliárd forint saját tőkéjű Keler Rt. 26,6 százaléka a Budapesti Értéktőzsde, 20 százaléka pedig a Budapesti Árutőzsde (BÁT) tulajdona.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik