Üzleti tippek

Veres szerint Magyarország teljesíti az idei célokat

Magyarország valószínűleg teljesíti idei gazdaságnövekedési célkitűzéseit, annak ellenére, hogy a hazai össztermék első negyedéves növekedése viszonylag mérsékelt volt – jelentette ki a Dow Jones hírügynökségnek adott nyilatkozatában csütörtökön Veres János pénzügyminiszter.

A magyar első negyedévi GDP-növekedés “nem volt kiemelkedő, nem volt kivételes, de elfogadható volt” – vélekedett a miniszter. “Az adat lebontásának fényében nem látok okot, miért ne teljesíthetnénk, amit korábban mondtunk, a 3,5-4,0 százalékos növekedési ütemet” – idézte a hírügynökség.

A bruttó hazai termék (GDP) az első negyedévben 2,9 százalékkal, szökőnap-hatással korrigálva 3,5 százalékkal haladta meg a 2004 első negyedévit a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) második, csütörtöki közlése szerint.

Veres nyilatkozatában elmondta: “Az első negyedben az export és a beruházások növelték ismét a GDP-t, és ez reményt ad, hogy a mutató növekedése kedvező lesz az év egészében.”

Elemzők ugyanakkor a lanyha uniós kereslet miatt – különösen Németországban, Magyarország fő exportpiacán – erősen kétlik, hogy Magyarország teljesíteni tudja növekedési céljait – jegyzi meg a Dow Jones.

A pénzügyminiszter utalt az erős áprilisi ipari teljesítményadatra, amely – mint mondta – támogatja a növekedési kilátásokat. Az emelkedés, – 8,8 százalék az egy évvel korábbihoz képest – mint hangsúlyozta, a növekvő exportnak volt köszönhető, amelyet a gyengébb forint támogatott.

“A 250 forintos euróárfolyam e tekintetben sokkal jobb, mint korábban a 241 forintos” – jegyezte meg. A kívánatosnak tartott euró/forint árfolyamról nem nyilatkozott, de közölte: “a gyengébb forint láthatóan pozitívabb hatással járt, és a növekedést is kedvezően érintheti”.

“Reális az esély, hogy tarthatók a felülvizsgált idei adóbevételi célkitűzések” – idézte a hírügynökség a pénzügyminisztert, aki szerint még a lefelé módosított bevételek is elegendőek lesznek, hogy ellenőrzés alatt tartsák az államháztartási hiányt.

A pénzügyminiszter nem látja szükségét az államháztartási hiány-előirányzat felülvizsgálatának, annak ellenére, hogy az első félév végéig a deficit megközelíti az egész éves célkitűzést. Mint mondta, számos intézkedés jelenleg fejti ki hatását, a további megszorítást szükségtelenné téve.

“Az elemzők drákói intézkedéscsomag végrehajtására akarnak kényszeríteni, de én nem gondolom, hogy ez szükséges. Ha és amikor lépések válnak szükségessé, nem fogok habozni, hogy megtegyem azokat. Nincs ok a sietségre – ha például az olajárak az egekbe szöknek, az más lenne. Már magasak ugyan, de együtt tudunk élni velük” – idézte a minisztert a Dow Jones.

Mint mondta, személy szerint a bevételeket a szerencsejáték-adó módosításával, és a harmadik országból származó import áfájának szigorúbb behajtásával növelné. Ennek kapcsán közölte: a kormány július 1-től új gyógyszertámogatási rendszert vezet be, amely inkább a gyógyszerek aktív hatóanyagait venné figyelembe a piaci ár helyett. Ez megakadályozza majd a gyógyszertámogatásokban a túlköltekezést – hangsúlyozta a Dow Jonesnak adott nyilatkozatában Veres János pénzügyminiszter.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik