Üzleti tippek

6 milliárdos gumierőmű épülhet Polgáron

admin
admin

2005. 06. 10. 08:45

Több mint hatmilliárd forintos beruházásra készül Polgáron a TechCon Kft., amely egy gumihulladék-hasznosításra épülő erőművet építene itt. A beruházás jövő év végére készülhet el a Világgazdaság információi szerint.

A TechCon Kft. Polgáron egy évi 40-45 gigawattóra villamos energia termelésére szolgáló erőmű építését tervezi, amelyben a cég által gyűjtött, leselejtezett gumiabroncsok elégetésével termelnének áramot. Bár a terveket még nem véglegesítették, az előzetes számítások szerint a beruházás értéke eléri a hat-hét milliárd forintot – közölte a cég ügyvezető igazgatója. Székely Zoltán elmondta, hogy olasz, német és francia üzemekben használt környezetbarát technológiát is vizsgálnak, s jelenleg a döntést közvetlenül megelőző tárgyalások folynak.

A beruházás nagyságrendjét mutatja, hogy az előzetes számítások szerint az erőmű a Magyarországon keletkező összes gumihulladék mintegy 20 százalékát tudja majd fogadni. Ugyanakkor – az idén mintegy 550 millió forint árbevétellel kalkuláló – TechConnál azzal számolnak, hogy a létesítmény üzembe helyezését követően a jelenleg begyűjtött hulladékmennyiség elegendő lesz a működéshez.

A TechCon Kft. jelenleg 764 millió forintnyi saját tőkével rendelkezik, ezért a beruházást csak tőkeemeléssel és hitel felvételével tudják megvalósítani. Mindenesetre a cégvezető szerint az előkészületek biztatóan alakulnak, és az engedélyeztetési folyamat is megkezdődött, így jövő év végére elkészülhet az új létesítmény, amelynek végleges üzembe helyezésére 2007 elején kerülhet sor.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.