Üzleti tippek

Beruházási hitellel bővül a Széchenyi-kártya

A Gazdasági és Közlekedési Minisztériumban tárgyalt 2005. június 7-én Kóka János, gazdasági és közlekedési miniszter és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. A tárgyaláson a minisztérium részéről Gilyán György közigazgatási államtitkár és Pongorné dr. Csákvári Marianna helyettes államtitkár, a kamara részéről pedig az elnökség tagjai is részt vettek.

A megbeszélést követő sajtótájékoztatón Kóka János bejelentette, hogy a Széchenyi-kártya hitelcéljait a jövőben beruházási hitellel egészítik ki. A hitelt a Magyar Fejlesztési Bank refinanszírozása mellett a kamara közreműködésével helyezik majd ki. Jelenleg több, mint 35 ezer kisvállalkozás használja a Széchenyi-kártyát, amelynek segítségével 120 milliárd forintos hitelkeret fölött rendelkeznek, s körülbelül ennek az összegnek a 60-70 százalékát veszik igénybe.

A miniszter elmondta, hogy a Lánchíd-faktoring konstrukció felfrissítését szolgálja a Sikeres Magyarország program keretében meghirdetett beszállítói hitelprogram, amelynek segítségével többlet kapacitásokat építhetnek ki nagy cégeknek beszállító kis- és középvállalatok.
A miniszter kijelentette, hogy a közigazgatás intézményrendszerének korszerűsítése és hatékonyabbá tételének érdekében a GKM kísérleti programot dolgoz ki, s ebbe bevonja a kamara illetékes munkabizottságát – rögzítette a szaktárca vezetője.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a közeljövőben az ITDH területi irodái, kivéve a regionális irodákat, átkerülhetnek a kamarákhoz, mivel a kamarák azokat hatékonyabban képesek működtetni. Ehhez kapcsolódóan Parragh László elmondta, hogy a kamara szeretne ehhez állami többletforrásokat is kapni, de a miniszter szerint csak az a pénz áll rendelkezésre, amelyet eddig a GKM fordíthatott ugyanerre a célra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik