Üzleti tippek

Tulajdonost vált a Pogo Hungary

Az amerikai Pogo Producing Co. eladta magyar érdekeltségét Toreador Recources Co.-nak. A mintegy 9 millió dolláros értékű ügylet lezárása június közepére várható.

Az amerikai Pogo Producing Co. kőolaj- és földgázkutató és kitermelő vállalat bejelentette, hogy magyarországi érdekeltségét, a Pogo Hungary Kft.-t eladta az ugyancsak amerikai Toreador Resources Co.-nak – áll a cég közleményében. A körülbelül 9 millió dolláros tranzakció várhatóan június 15-ére lezárul, ezután a Magyarországon olajat kereső cég Toreador Hungary Kft. néven működik tovább.

Paul G. Van Wagenen, a Pogo Producing Co. elnök-vezérigazgatója azzal indokolta a cég eladását, hogy a Pogo eddigi hazai sikerei ellenére nem érték el azt a kritikus tömeget, ami a további befektetéseket indokolná.


A houstoni székhelyű Pogónak az Egyesült Államok több államában, a Mexikói-öbölben, a Sziámi-öbölben, az Északi-tengeren valamint Új-Zélandon vannak olaj- és gázipari érdekeltségei. A hasonló profillal rendelkező Toreador az Egyesült Államokon kívül Franciaországban, Romániában, Törökországban és Trinidadban tevékenykedik.


A magyar olaj


Tavaly májusban jelentették be, hogy a Pogo gyorsított ütemben hajtja végre földgázlelőhely-feltárási programját Jász-Nagykun-Szolnok megyében: Örményes után újabb kutatófúrásokat végez Kenderes, Kisújszállás és Túrkeve környékén. A vállalat két engedményes területtel rendelkezik, az egyik Szolnok központtal, a másik pedig Tompa központtal. A kutatási engedély 2009 márciusban jár le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik