Üzleti tippek

A T-Mobile kétmilliárdot visszakér a településektől

Kétmilliárd forintnyi iparűzési adót kellene visszafizetnie 850 településnek a T-Mobile részére, miután a Fővárosi Bíróság úgy döntött, hogy a bázisállomások nem minősülnek telephelynek. A befizetett összeg a fővárost illetve nagyobb városokat illet – értesült a Népszabadság.

A T-Mobile Magyarország Rt. több száz kistelepülési önkormányzatnak levelet küldött, amelyben a Fővárosi Bíróság döntésére hivatkozva közli velük, hogy több évre visszamenőleg vissza kellene utalniuk a T-Mobile által nekik befizetett helyi iparűzési adót. A bírósági döntés értelmében ugyanis a falvakban, községekben üzemeltetett bázisállomások a mobilcég jogértelmezésével szemben mégsem minősülnek telephelynek.

A kétmilliárd forint a T-Mobile által befizetett összes iparűzési adónak a 10 százalékát jelenti a többi részt eddig is a főváros, illetve más nagyvárosok kapták. A döntés értelmében pedig már ettől az összegtől is elesnek a kisebb települések, akik a befizetett adót már elköltötték, így és kormányzati segítséget várnak, hogy fizetni tudjanak.

Mindamellett a T-Mobile sem örül a döntésnek. A mobilcég ugyanis új harmadik generációs rendszerének kiépítésekor új bázisállomásokat kíván telepíteni, amelyhez szüksége lesz az önkormányzatok beleegyezésére is. Ha pedig nem tudja ezt a helyi adó pozitív ráhatásával elérni, kétséges, hogy megkapja-e az engedélyt. A szakértők erre a legjobb megoldás a bérleti díj lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik