Üzleti tippek

Megszűnik a munkáltatói adómegállapítás

Megszűnik 2007-től a munkáltatói adómegállítás, így az adózok 2006-os jövedelmeikre vagy az önadózást, vagy az adóhatósági adómegállapítást választhatják.

Az adózás rendjéről szóló törvény módosító javaslata a változtatást az adókötelezettségek egyszerűsítésével, illetve az egyéni járulék nyilvántartás bevezetéséből eredő, adminisztrációs terhek enyhítésével indokolja.


A munkáltatóknak és kifizetőknek ugyanis – ide tartoznak az egyéni vállalkozók is – az egyéni adó- és járulék nyilvántartás kialakítása érdekében 2006. január elsejétől havonta kellene bevallást tenni az adóhatósághoz a foglalkoztatottak után fizetendő, vagy az általa levont adókról, járulékokról. Jelenleg a kifizetőknek az Országos Egészségbiztosítási Pénztárhoz és az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatósághoz is be kell nyújtaniuk az adatokat az adóhatóságon kívül, évente.


A havi adatszolgáltatás a javaslat szerint a foglalkoztatási jogviszonyok fehérítését is elősegíti. Az adóhatóság a bevallás adatai alapján szolgáltat adatot a TB-szervek részére a nyugdíjbiztosítási ellátások elbírálásához. Mivel a bevallás benyújtása, illetőleg az abban közölt adatok valóságtartalma a foglalkoztatottak TB-ellátásra jogosultsága megállapításának feltétele, mulasztás esetében a szankció mértékének felső határát a javaslat 2006. július elsejétől emelné meg. Ezek szerint a büntetés a bevallással érintett magánszemélyek és a bírság, adózóra egyébként is vonatkozó törvényben megállapított legmagasabb értékének szorzata lenne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik