Üzleti tippek

Magyarország nyújt a legtöbb jogcímen mezőgazdasági támogatást

Összesen 441 jogcímen támogatja saját mezőgazdaságát az egy esztendeje csatlakozott tíz EU-tagország. A még csaknem két évig fenntartható támogatási rendszerek túlnyomó többségét (108-at) Magyarország jelentette.

A 2004. május 1. óta EU-tag tízek az előírásnak megfelelően tájékoztatták Brüsszelt arról, hogy hányféle módon támogatják saját mezőgazdaságukat. A Bizottság most úgy döntött, hogy a “bevallásokat”, a mezőgazdasági ágazatban nyújtott állami támogatások jegyzékét az Európai Unió Hivatalos Lapjában kihirdeti, s az EB internetes honlapján is közzéteszi. Ennek alapján maguk a támogatásban részesülők is ellenőrizhetik, hogy a számukra kiutalt összegek a csatlakozási szerződés alá tartozó létező támogatási rendszer keretébe illeszkednek-e, vagyis legálisak-e.

Az egyes országok által bejelentett létező támogatási rendszerek száma jelentősen eltér: Málta 19, Észtország 23, Szlovénia 24, Litvánia 30, Szlovákia 32, Lettország 33, Lengyelország 46, a Cseh Köztársaság 57, Ci
A közzétételről kiadott brüsszeli tájékoztatás leszögezi, hogy a teljes dokumentáció nyilvánosságra hozatala nem jelenti annak elismerését, hogy az egyes tagállamok által bejelentett támogatási formák megfelelnek az Európai Unió által megszabott feltételeknek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.