Üzleti tippek

Magyarország nyújt a legtöbb jogcímen mezőgazdasági támogatást

Összesen 441 jogcímen támogatja saját mezőgazdaságát az egy esztendeje csatlakozott tíz EU-tagország. A még csaknem két évig fenntartható támogatási rendszerek túlnyomó többségét (108-at) Magyarország jelentette.

A 2004. május 1. óta EU-tag tízek az előírásnak megfelelően tájékoztatták Brüsszelt arról, hogy hányféle módon támogatják saját mezőgazdaságukat. A Bizottság most úgy döntött, hogy a “bevallásokat”, a mezőgazdasági ágazatban nyújtott állami támogatások jegyzékét az Európai Unió Hivatalos Lapjában kihirdeti, s az EB internetes honlapján is közzéteszi. Ennek alapján maguk a támogatásban részesülők is ellenőrizhetik, hogy a számukra kiutalt összegek a csatlakozási szerződés alá tartozó létező támogatási rendszer keretébe illeszkednek-e, vagyis legálisak-e.

Az egyes országok által bejelentett létező támogatási rendszerek száma jelentősen eltér: Málta 19, Észtország 23, Szlovénia 24, Litvánia 30, Szlovákia 32, Lettország 33, Lengyelország 46, a Cseh Köztársaság 57, Ci
A közzétételről kiadott brüsszeli tájékoztatás leszögezi, hogy a teljes dokumentáció nyilvánosságra hozatala nem jelenti annak elismerését, hogy az egyes tagállamok által bejelentett támogatási formák megfelelnek az Európai Unió által megszabott feltételeknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik