Üzleti tippek

MÁV-tender: ismét óv a Bombardier

Ismételten megóvja a MÁV Rt. motorvonat-tenderének eredményét a százmilliárd forintos nagyságrendű közbeszerzési eljárásban vesztes pályázó a Népszava értesülései szerint.

A június elsején kihirdetett eredményében a vasúttársaság megsemmisítette a kanadai-német Bombardier pénzügyi ajánlatát. A versenyben egyedül maradt svájci Stadlert hirdette ki a 30, majd opcionálisan vásárolható újabb 30 elővárosi motorvonat szállítására és azok üzemeltetetésére, karbantartására kiírt pályázaton.

A Bombardier már az eredményhirdetés másnapján benyújtotta felülvizsgálati kérelmét a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz – tudta meg lap a vállalkozás jogi képviseletét ellátó Oppenheim és Társai ügyvédi iroda közbeszerzési jogászától. Mucsányi Zoltán elmondta, hogy beadványukban egyelőre csupán eljárási jogszabálysértésre hívják fel a testület figyelmét, ám még e héten benyújtják a döntőbizottságnak a tender végeredménye elleni érdemi kifogásukat, melyben a pályázat végeredményének megsemmisítését kérik a testülettől.

Gaál Gyula, a MÁV Rt. vezérigazgatója arra hivatkozott: a kanadai társaság pénzügyi ajánlata nem felelt meg az előírásoknak. A cég ugyanis a különböző súlyozású egyes pénzügyi elemeket úgy állapította meg, hogy a kedvezőbb számítású, az összesítésnél több pontot érő rubrikákba jelképes, nagyon alacsony árat írt, míg a kevésbé hangsúlyos sorokban – ezt kiegyenlítve – kétszeresére emelte ajánlatát.

A Közbeszerzési Döntőbizottságnál a lap érdeklődésére közölték, hogy legkorábban 15, legkésőbb 40 napon belül hoznak döntést a Bombardier beadványairól. A bizottság úgy is határozhat, hogy döntéséig megtiltja a szerződéskötést. Ez olyan jelentős csúszás lenne, amely miatt lehetetlenné válna a motorvonatok jövő tavasszal tervezett üzembe állítása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik