Üzleti tippek

Eladják Ferihegyet

Közzétette a ferihegyi repülőteret üzemeltető Budapest Airport értékesítésére vonatkozó tenderfelhívást hétfőn az ÁPV Rt., amely a cég privatizációját még az idén le kívánja zárni.

Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. honlapján közölt kiírás szerint a tulajdonos kétfordulós pályázaton értékesíti a Budapest Airport Rt. 75 százalék mínusz 1 szavazatot kitevő tulajdonrészét. Hozzáteszik, hogy az eladásra felajánlott részvények mennyisége – az ehhez szükséges jogszabályi változások esetén – a társaság jegyzett tőkéjének 100 százalékáig terjedhet.

Pályázni az ÁPV tulajdonában lévő, a társaság 8,02 milliárd forint névértékű jegyzett tőkéjének 75 százalék mínusz 1 szavazat részét megtestesítő, egyenként 10.000 forint névértékű törzsrészvény megvételére kell.

A kiírás szerint a privatizáció célja a repülőtér versenyhelyzetének, szolgáltatási színvonalának, növekedési kilátásainak és hatékonyságának javítása és az ehhez szükséges beruházások megvalósítása mellett a privatizáció után fennmaradó kormányzati kockázatok és kötelezettségvállalások minimalizálása, valamint az értékesítési bevételek optimalizálása.

Másodlagos célként említi a felhívás az ösztönzőkön alapuló, stabil gazdasági szabályozási keret kialakítását a társaság működési hatékonyságának javítása, valamint az ügyfélközpontúság javítása érdekében, valamint a nemzeti érdekek teljes védelmét szolgáló keretrendszer kialakítását az ár-érték arány figyelembevételével. További cél megfelelő pénzügyi forrás biztosítása a fővárosi repülőtér számára szükséges infrastruktúra beruházások követelményeihez, illetve a jelenlegi repülőtéri alkalmazottak helyzetének méltányos kezelése is.

A prekvalifikációs szakaszban az érdekeltek szándéknyilatkozatukat június 28-án 12.00 óráig nyújthatják be az ÁPV Rt.-nek.

A pályázóknak nyilatkozniuk kell arról is, hogy részt kívánnak-e venni a pozsonyi repülőtér folyamatban lévő privatizációjában.

Követelmény, hogy a pályázó, vagy konzorcium esetében a konzorcium bármely tagja legalább egy, évi minimum 10 millió utasforgalmat bonyolító nemzetközi repülőteret működtessen, vagy a Standard and Poor’s szerinti “BBB-” vagy a Moody’s szerinti “Baa3” hitelminősítéssel rendelkezzen, vagy a pályázó, illetve konzorcium esetében a konzorcium tagjai együttesen legalább 2 milliárd euró saját tőkével vagy pénzeszközzel rendelkezzenek.

A résztvevők a kötelező érvényű ajánlatot november 2-án szerdán 10.00 és 12.00 óra között nyújthatják be.

A FigyelőNet információi szerint edig hét társaság érdeklődött a reptér iránt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik