Üzleti tippek

Évente 40 forinttal drágulhat a cigaretta

Legalább egyéves haladékot kér a dohányipar a magyar cigaretta adótartalmának uniós szintre emeléséhez a Népszabadság információi szerint. A derogációs kérés kudarca esetén egy doboz átlagos, 440 forintos cigaretta ára három év alatt 560 forintra emelkedhet.

A magyar dohányipar azért lobbizik, hogy a cigaretta jövedéki- adó-tartalma Magyarországon ne 2008 végén, hanem legalább egy évvel később érje csak el a Brüsszel által meghatározott mértéket. Ha minden az eredeti forgatókönyvnek megfelelően történne, a ma még dobozonként 440 forintba kerülő, legkedveltebb árú cigarettafélékért 2008 végén ágazati becslések szerint már 560 forintot kellene fizetniük a fogyasztóknak. A füstölnivaló tehát évente durván 40 forinttal drágulna.

Magyarország az általa aláírt csatlakozási szerződésben vállalta, hogy 2008. december 31-re a cigarettát terhelő adó a kiskereskedelmi ár 57 százaléka és ezerszálanként 64 euró lesz. A vállalás teljesítéséhez azonban sorozatos, nagymértékű adóemelésre volt szükség. (Jelenleg a jövedéki adó a cigaretta kiskereskedelmi árának 23 százaléka valamint ezerszálanként 6450 forint, ami összesítve durván 52 százalékos adóterhelésnek felel meg.) Ennek hatására a legális cigarettaforgalom visszaesett, az olcsó csempészcigaretták forgalma viszont megugrott. A dohánygyárak, amelyek 2003-ban még 19,3 milliárd szál cigarettát értékesítettek, tavaly már csak 15 milliárd szálat adtak el, a VPOP éves jelentésében pedig arról számolt be, hogy 2003-hoz képest 2004-ben 61,4 százalékkal több, összesen 906 ezer karton csempészett cigarettát foglaltak le munkatársai.

A dohánygyártók az idei évben további forgalomcsökkenésre számítanak, a vámosok pedig 2005 első három hónapjában a tavaly egy év alatt lefoglalt, csempészésből származó cigarettamennyiség harmadát már begyűjtötték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik