Üzleti tippek

Buknak az evások az áfacsökkentésen

A 25 százalékos forgalmi adókulcs csökkentése bevételkiesést jelenthet az evázóknak, de az érintettek köre nőhet.


A kormány is veszít

Egyszerűsített vállalkozói adóból idén 75,3 milliárd forint – közelebbről nem részletezett –bevételre számít a kormányzat. Az egységesített forgalmi adóval rosszabbul járhat a központi költségvetés is, bár valószínű, hogy ebben az esetben a megemelkedő és csökkenő forgalmi adók kiegyenlítik egymást.

Eva

A 2003-ban bevezetett, László Csaba, korábbi pénzügyminiszter nevével fémjelzett adónem a szürkegazdaság kifehérítését tűzte ki célul. Ezzel ugyanis a kis forgalmú, maguknak sokszor számlavásárlással költségeket produkáló cégek juthattak legális adózási lehetőséghez. Az egyszerűsített vállalkozói adóval a cég bruttó forgalmának 15 százalékát kell a költségvetésbe befizetni. Ezen túl a céget csupán a helyi iparűzési adó terheli.

A kormány a napokban többször elismerte, egységesítik az áfakulcsokat; így a 25 százalékos áfakulcs csökken, míg a 15 százalékos nő. A lépést alapvetően kedvezőnek ítélhetjük, hiszen valószínűsíthető, hogy az árakra gyakorolt hatások – egy fogyasztói kosárban – kiegyenlítik egymást. Így emelkedés várható az élelmiszerek árában, azonban ha 20 százalék alatt lesz az egységes kulcs, a növekedés a mindennapi ember számára valószínűleg érzékelhetetlen lesz.


Az egységes kulcs nagysága egyelőre ismeretlen, de a pénzügyi tárca közlése szerint két héten belül kiderül.


A vesztesek


A kedvező hatások ellenére a gazdaság egy területét biztosan kedvezőtlenül érint az áfacsökkentés: az egyszerűsített vállalkozói adózást választók biztosan rosszul járnak.


Az Európai Unió által nagy nehezen elfogadott, a költségvetési áfabevételeket nem csökkentő, hungarikumnak számító adófajta jelentős sikereket ért el az utóbbi időben. Az evázók száma idén meghaladta a százezret, s az ő nettó bevételeiket érinti kedvezőtlenül az áfakulcs csökkentése.


Az alábbiakban azt számoljuk ki, hogy ez mennyivel apasztja le az evázók, illetve a kormányzat jövedelmét.


Számoljunk!


Az egységes forgalmi adókulcsra három verzió forog közszájon. Eszerint 18, 20, illetve 21 százalékos lehet az egységes áfakulcs. Ezek közül legvalószínűbb a 20 százalék, ugyanis az Adóreform Bizottság is ezt javasolta.


Jelenleg a 25 százalékos áfakulcs esetén – amennyiben az evázó cég tulajdonosa teljes jövedelmét egyszerűsített adózás keretében veszi ki – 10 millió forint nettó jövedelem esetén  összesen 12,5 millió forintról állít ki számlát. Adózás után – nem számolva az egyéb kifizetéseket – ebből az összegből 10,625 millió forint nettó jövedelme marad. Ha az egységes áfakulcs 20 százalékra csökken, akkor a 12 millió forint bruttó jövedelemből, evázás után 10,2 millió forintja marad. Így 4 százalékkal kevesebbel kell beérnie az evázóknak.


Cserébe viszont nőhet az evázók száma. Ugyanis, ha 25 millió forint marad az eva felső határa, akkor a nettó eva-alap mintegy 800 ezer forinttal ugrik meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!