Üzleti tippek

Pályázati tipp: Információs technológiák

Új pályázati felhívás jelent meg az EU6 Kutatásfejlesztési Keretprogram Információs Társadalom Technológiái tematikus prioritás alatt.

Program: Az IST (Információs Társadalom Technológiái) az EU6 K+F Keretprogramjának legnagyobb költségvetéssel bíró alprogramja. Tartalma az információs, kommunikációs és médiatechnológiák konvergenciájára épül.

A program célja – az eEurope kezdeményezéssel összhangban – az információs társadalom alapjainak megteremtése, a szoftver- és hardvertechnológiák európai fejlesztése. A távlati cél az, hogy az Európai Unió valamennyi polgára teljes mértékben részesedhessen a tudásalapú társadalom előnyeiből.

Támogatott területek:
•  A kutatás integrálása a polgárok és az üzleti élet számára elsődlegesen fontos területeken: a digitális világ biztonsági rendszereinek kifejlesztése a privát szféra védelmében, a „környezeti intelligencia” rendszerei, elektronikus és mobil gazdaság, e-learning, e-kormányzat, GRID rendszerek.
•  Távközlési és számítástechnikai infrastruktúrák: vezeték nélküli, mobil távközlési rendszerek új generációinak és hálózatainak létrehozása, kapacitásbővítő technológiák, az internet új generációja, multifunkciós komplex szolgáltatások fejlesztését szolgáló szoftvertechnológiai architektúra kialakítása.
•  Komponensek és mikrorendszerek: új anyagok alkalmazása, miniatürizált és olcsó alkatrészek, nano-, mikro-, optoelektronikai és fotonikai komponensek, nano- és mikroelektronikai fejlesztések, kvantumjelenségekkel kapcsolatos kutatások.
•  Információ-menedzsment és interfészek: kognitív rendszerek, digitális tartalom megalkotásának, keresésének, megosztásának eszközei, többféle érzékelésen (emberi beszéden, gesztusokon alapuló) alapuló interfészek kifejlesztése.

Kik pályázhatnak:
Bármely jogi szervezet pályázhat, de elsősorban informatikai területen tevékenykedő kis- és középvállalatoknak, egyetemeknek, kutatóintézeteknek ajánljuk a részvételt.

A pályázat elkészítését lépésről lépésre segíti a honlapon megtalálható IST Guide for Proposers.
A felhívásra elkülönített összköltségvetés: 638 millió euró
A pályázatok leadási határideje: 2005. szeptember 21.
További információ: http://www.cordis.lu/ist

Tevékenységek:
A jelenlegi kiírás keretében 13 különböző tevékenységre pályázhatunk. Ilyenek például: kulturális örökség vagy környezet megőrzésére irányuló informatikai rendszerek kidolgozása; e-business, e-government és eWork systemmel kapcsolatos fejlesztések; Új technológiák vagy software-ek kifejlesztése; mikro- és nanotechnológián alapuló új eszközök és eljárások kutatása és fejlesztése.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik