Üzleti tippek

Kóka szerint nő a működőtőke-export jelentősége

magyar vállalatok az elmúlt években több milliárd euró értékben fektettek be külföldön, elsősorban a szomszédos országokban, s ezek a befektetések folyamatosan nőnek – mondta Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter a Portfolio.hu által rendezett csütörtöki budapesti konferencián, amelyen a magyar középvállalatok kelet-európai növekedési lehetőségeit vizsgálták.

Előnyös földrajzi elhelyezkedésünk, a regionális sajátosságok ismerete, s helyenként a közös nyelv is arra ösztönzi a magyar vállalkozásokat, hogy a szomszédos országokban fektessenek be – mondta Kóka János. Hozzátette: a piacra lépés nem gazdasági jellegű akadályait könnyebben küzdik le a magyar cégek elsősorban Szlovákia és Románia magyarlakta részein.

Romániában közel ötezer magyar cég van már jelen, mintegy 278 millió euró jegyzett tőkével – ismertette Kóka János, hozzátéve, hogy a vállalkozások többsége alacsony tőkeintenzitással működik.

Az Ukrajnában számon tartott magyar beruházások értéke 68 millió euró, s a befektetések száma már meghaladta a 300-at, s közel ugyanennyi magyar érdekeltségű vegyes-vállalat született Szerbia-Montenegróban.
A miniszter beszélt a Magyarországra beáramló tőkéről is, amelynek összege az utóbbi 15 évben 50 milliárd eurót tett ki.

“Tavaly csaknem 3,5 milliárd eurót fektettek be külföldi cégek Magyarországon, s az utóbbi 6-8 hónapban 12 jelentős befektetésről született megállapodás, amelyek együttes értéke 500 milliárd forint” – mondta Kóka János. Aláírás előtt áll legalább ugyanennyi – tette hozzá a gazdasági miniszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik