Üzleti tippek

India vezet a világ outsourcing piacán

Az informatikai és irodai háttérmunka kihelyezésének (outsourcing) globális piacán India részesdése 44 százalék, s ebből a tevékenységből az indiai cégek 17,2 milliárd dollár bevételre tettek szert a márciussal végződött üzleti évben – tette közzé az indiai szoftvercégek szövetsége. Kelet-Európa részesedése 4,5 százalék.

A Fortune amerikai gazdasági magazin által összeállított 500-as toplistán szereplő cégek közül 400-nak van saját szoftver központja Indiában, vagy kiadja ezeket a feladatokat ottani szoftver cégeknek. A szakmai szervezet szerint India részesedése 51 százalékra emelkedhet 2008-ban, akkorra a nemzetközi vállalatok feladat-kihelyezéseiből származó bevételek elérhetik a 48 milliárd dollárt a 96 milliárd dolláros piacon.

Idén március végén Indiában 1,05 millió mérnök, áttételesen 2,5 millió ember dolgozott az outsourcing üzletágban. Indiában 18-26 dollár közötti a szoftverfejlesztők óradíja, míg az Egyesült Államokban és Európában 55-65 dollár. India legfőbb versenytársa Kanada, ide jut az globális outsourcing 32 százaléka, Kínába 4,9, Kelet-Európába 4,5 százaléka.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik