Üzleti tippek

Csányi menesztette az Új MiZo vezérét

A Sole Hungária Rt.-től hozott új vezetőt a MiZo élére Csányi Sándor. A magyar piacon összesen 26 százalékos piaci részesedéssel rendelkező két cég várhatóan közös irányítás alá kerül, s az együttműködés keretében valamennyi tevékenységet összehangolják.

Szerdától Gerry Lenihan, a szegedi székhelyű Sole Hungária Rt. vezérigazgatója irányítja tovább megbízott vezetőként a Csányi Sándor érdekeltségi körébe tartozó Új MiZo Baranya-tej Rt.-t. – erősítették meg a Napi Gazdaság információit a cégnél. Kiss János távozó vezérigazgató szerdán hivatalosan is bejelentette, hogy nem fogadta el a számára felkínált vezérigazgató-helyettesi posztot, ezért csaknem tíz év után megválik a cégtől.

Kissnek jelentős szerepe volt abban, hogy a márkát – már a társaság felszámolása alatt – Új MiZo néven sikeresen visszavezették a piacra, s hogy az ország egyik legnagyobb tejipari cége a hazai piacon mintegy 13 százalékos részesedést ért el.

A lap információi szerint ugyanakkor a vezetőváltás hátterében nem elsősorban a tavalyi, 100 millió forintot meghaladó veszteség áll. A céget birtokló Csányi Sándor a közelmúltban szemet vetett ugyanis a hazai piacon ugyancsak 12-13 százalékos részesedéssel rendelkező szegedi Sole Hungáriára, s a két cég tevékenységét össze kívánja hangolni. Egyelőre – bár a helyzet kezd igencsak hasonlítani a Délhús Rt. és a Pick Rt. „szimbiózisához” – csupán „együttműködési megállapodás” van a két cég között, semmi több.

A 2004-ben 27 milliárd forint feletti nettó árbevételt elérő Új MiZo elsősorban az úgynevezett márkatermékek forgalmazásában jeleskedik, míg a Sole a multinacionális áruházláncokkal ápol kiváló kapcsolatokat, számukra elsősorban saját márkás termékeket gyárt. A két cég együtt a hazai tejtermékpiac legnagyobb, mindenben meghatározó szereplője lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik