Üzleti tippek

Csak a Calgon szerint kemény a víz

admin
admin

2005. 06. 02. 08:35

A Fővárosi Vízművek szerint Budapesten nem nagyon kemény, illetve nem kemény a víz, ahogy azt a Calgon által támogatott tévéműsor a vízkeménység-jelentés állítja – adta hírül a Népszabadság.

Péterffy Gábor, a Fővárosi Vízművek Rt. szóvivője elmondta, hogy a vízhálózat több mint 300 pontjáról származó 12500 vízminta alapján megállapítható, hogy a Fővárosi Vízművek által szolgáltatott ivóvíz átlagos keménysége nem tartozik a nagyon kemény, illetve kemény kategóriákba – átlagosan 14,4 német keménységi fokú.

Ezzel szemben a Tv2 vízkeménység-jelentés című műsorában, – amit a vízlágyítószer forgalmazója támogat – az hangzott el, hogy Budapesten a víz 12-19 német keménységi fokos, tehát meglehetősen kemény. A kemény víz elősegíti a vízkőképződést, az egészségre azonban nincs hatással.

Bence Domonkos, a Calgont forgalmazó Reckitt Benckiser Kft. felelőse szerint ők a tévében közölt értéket (12-19 német keménységi fok) a Fővárosi Vízművek honlapjáról vették. A hozzá fűzött “meglehetősen kemény” jelzőt az 1984-ben kiadott “Römpp Vegyészeti Lexikonja” című szakkönyvben találták az ilyen keménységi fokú vizek minősítéseként.

László Ferenc, a Vízgazdálkodási Tudományos Kutató Rt. (VITUKI) igazgatója elmondta, hogy sem a túl lágy, sem a túl kemény víz nem hasznos, a budapesti érték azonban optimálisnak tekinthető.

A Gazdasági Versenyhivatal csak lezárt vizsgálatok eredményéről adhat tájékoztatást, de azt sem árulta el, hogy ebben az ügyben érkezett-e hozzájuk bejelentés, illetve folyik-e vizsgálat.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.