Üzleti tippek

Befektetési tipp: Kamat, csak kötetlenül

Apadó vállalati kamatkörnyezetben megeshet, hogy nem éppen a cég megszokott banki folyószámlájához kötött betétekre lehet elérni a legmagasabb kamatot.

Van megoldás arra, hogy ilyenkor különösebb kötöttségek nélkül más pénzintézetnél fialtassuk a rendelkezésre álló szabad pénzeszközöket. Itthon ugyanis több hitelintézet is kínál bankszámlanyitás nélküli vállalati lekötési lehetőséget, amelynek nyilvánvaló előnye, hogy a céges ügyfél ezen megspórolja a havi számlavezetési díj költségeit.


Befektetési tipp: Kamat, csak kötetlenül 1

E hozambetétnek nevezett konstrukcióval a CIB Bank például április végén rukkolt elő. Ajánlata szerint a nála ilyen eseti betétet lekötő vállalkozásoknak ugyanazt a – meglehetősen magas – kamatot kínálja 1 héttől 12 hónapnyi futamidőre, mint ha „klasszikus” folyószámlások lennének. A hozambetétre megszokott bankunkból kényelmesen elutalható a lekötött összeg, és kamatozás után ugyanoda vissza is küldhető átutalási megbízással (de kizárólag ugyanarra a bankszámlára).

A CIB hozambetétjénél a minimálisan leköthető összeg egymillió forint, de az e megoldás keretében szintén igénybe vehető elektronikus számlánál már 500 ezer forint is megteszi. Utóbbi előnye, hogy a futamidő alatt ingyenesen, regisztrációs díj nélkül igénybe lehet venni a pénzintézet internetbanki szolgáltatását (ennek keretében lehetőség van egyenleg- és számlatörténet, kivonat lekérdezésére, lekötés feltörésére, illetve módosítására is).

Az Általános Értékforgalmi Bank (ÁÉB) a piacon viszonylag szokatlan módon változó kamatozással hirdette meg saját vállalati hozambetétjét. Ez lehetőséget teremt a fix kamatokhoz képest némileg magasabb kamatszintre is. A hitelintézet ígérete szerint egyébként legföljebb 2 havonta módosítanak majd a kamatmértékeken, s az esetleges változást legalább 1 héttel előre közlik majd az ügyfelekkel.


Befektetési tipp: Kamat, csak kötetlenül 2

Az ÁÉB-nél legalább 3 millió forintnyi összeg lekötése szükséges, ugyanakkor amerikai dollárban és euróban is elhelyezhetők a megtakarítások (e pénznemekből 10-10 ezernyi egység az elvárt minimum). Nagyobb összegű lekötés esetén – sok rivális piaci szereplő gyakorlatával ellentétben – a betétet a futamidő lejárta előtt kamatveszteség nélkül részlegesen fel is lehet törni. Ennek keretében a kötelező minimumösszegen felüli hányad kivehető, miközben előbbi rész zavartalanul kamatozik tovább.

A hozambetét konstrukciók esetében is igaz az az állítás, hogy csökkenő kamatok idején a bankok elsősorban a rövidebb futamidejű lekötésekre állapítanak meg csalogatóan magas kamatokat. Most, a nyárelőn így elsősorban az 1–3 hónapos lekötések tűnnek a leginkább vonzónak. A saját folyószámlája mellett más bankhoz is „átránduló” ügyfélnek ugyanakkor nem szabad elfelejtenie azt sem, hogy az oda- és visszautalások költsége akár „el is olvaszthatja” a kedvezőbb betétkamattal elért nyereség egy részét. A cégvezetőnek így a befektetendő összeg nagyságát és az elérhető, esetleg csak néhány ezreléknyi kamatkülönbözetet is figyelembe véve kell mérlegelnie az efféle „kirándulást”.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.