Üzleti tippek

Befektetési tipp: Kamat, csak kötetlenül

Apadó vállalati kamatkörnyezetben megeshet, hogy nem éppen a cég megszokott banki folyószámlájához kötött betétekre lehet elérni a legmagasabb kamatot.

Van megoldás arra, hogy ilyenkor különösebb kötöttségek nélkül más pénzintézetnél fialtassuk a rendelkezésre álló szabad pénzeszközöket. Itthon ugyanis több hitelintézet is kínál bankszámlanyitás nélküli vállalati lekötési lehetőséget, amelynek nyilvánvaló előnye, hogy a céges ügyfél ezen megspórolja a havi számlavezetési díj költségeit.


Befektetési tipp: Kamat, csak kötetlenül 1

E hozambetétnek nevezett konstrukcióval a CIB Bank például április végén rukkolt elő. Ajánlata szerint a nála ilyen eseti betétet lekötő vállalkozásoknak ugyanazt a – meglehetősen magas – kamatot kínálja 1 héttől 12 hónapnyi futamidőre, mint ha „klasszikus” folyószámlások lennének. A hozambetétre megszokott bankunkból kényelmesen elutalható a lekötött összeg, és kamatozás után ugyanoda vissza is küldhető átutalási megbízással (de kizárólag ugyanarra a bankszámlára).

A CIB hozambetétjénél a minimálisan leköthető összeg egymillió forint, de az e megoldás keretében szintén igénybe vehető elektronikus számlánál már 500 ezer forint is megteszi. Utóbbi előnye, hogy a futamidő alatt ingyenesen, regisztrációs díj nélkül igénybe lehet venni a pénzintézet internetbanki szolgáltatását (ennek keretében lehetőség van egyenleg- és számlatörténet, kivonat lekérdezésére, lekötés feltörésére, illetve módosítására is).

Az Általános Értékforgalmi Bank (ÁÉB) a piacon viszonylag szokatlan módon változó kamatozással hirdette meg saját vállalati hozambetétjét. Ez lehetőséget teremt a fix kamatokhoz képest némileg magasabb kamatszintre is. A hitelintézet ígérete szerint egyébként legföljebb 2 havonta módosítanak majd a kamatmértékeken, s az esetleges változást legalább 1 héttel előre közlik majd az ügyfelekkel.


Befektetési tipp: Kamat, csak kötetlenül 2

Az ÁÉB-nél legalább 3 millió forintnyi összeg lekötése szükséges, ugyanakkor amerikai dollárban és euróban is elhelyezhetők a megtakarítások (e pénznemekből 10-10 ezernyi egység az elvárt minimum). Nagyobb összegű lekötés esetén – sok rivális piaci szereplő gyakorlatával ellentétben – a betétet a futamidő lejárta előtt kamatveszteség nélkül részlegesen fel is lehet törni. Ennek keretében a kötelező minimumösszegen felüli hányad kivehető, miközben előbbi rész zavartalanul kamatozik tovább.

A hozambetét konstrukciók esetében is igaz az az állítás, hogy csökkenő kamatok idején a bankok elsősorban a rövidebb futamidejű lekötésekre állapítanak meg csalogatóan magas kamatokat. Most, a nyárelőn így elsősorban az 1–3 hónapos lekötések tűnnek a leginkább vonzónak. A saját folyószámlája mellett más bankhoz is „átránduló” ügyfélnek ugyanakkor nem szabad elfelejtenie azt sem, hogy az oda- és visszautalások költsége akár „el is olvaszthatja” a kedvezőbb betétkamattal elért nyereség egy részét. A cégvezetőnek így a befektetendő összeg nagyságát és az elérhető, esetleg csak néhány ezreléknyi kamatkülönbözetet is figyelembe véve kell mérlegelnie az efféle „kirándulást”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik