Üzleti tippek

Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács – új tulajdonosok

Átalakította tulajdonosi szerkezetét legutóbbi ülésén az Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács – közölte Tokár István, a régiós testület, illetve a Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlés elnöke szerdán Debrecenben sajtótájékoztatón.

Tájékoztatása szerint úgy módosították a szervezeti és működési szabályzatukat, hogy az eddigi egyedi tulajdonosi tanács háromszor hárommillió forint törzstőkét értékesített a régiót alkotó három megye – Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg – megye fejlesztési tanácsainak. A régió vezetője szerint az új tulajdonszerkezettől nem csak a regionális tanácsok, hanem főként a megyei fejlesztési ügynökségek hatékonyabb együttműködését remélik.

“Reményeim szerint példaszerű lesz a jelenleg a területfejlesztés terén egész Magyarországon egyedülálló konstrukció, amely után máris több régió érdeklődik” – fűzte hozzá az elnök. Beszámolt arról, hogy a szaktárcák kérésére állást foglaltak a címzett támogatási koncepciókról. Ennek megfelelően a regionális testület az oktatás területén 21 pályázó közül a nádudvari iskolafejlesztés, a tiszabői óvodabővítés, valamint a fehérgyarmati gimnáziumbővítés támogatását javasolja.

A szociális szféra területén tíz pályázó közül a komádi fogyatékos-otthon, a törökszentmiklósi pszichiátriai betegek otthona és a tiszavasvári idősek fogyatékos otthona fejlesztését támogatják. A regionális tanács, továbbá a kulturális területen hat pályázó közül a debreceni Csokonai Színház rekonstrukciójának, a szolnoki Szigligeti Színház, valamint a nyíregyházi Bujtosi Szabadidőközpont felújításának támogatását javasolja. Tokár István közölte azt is, hogy a fejlesztési tanács következő ülését július 4-én tartja, amikor is döntenek a Terület és Régió Fejlesztési Célelőirányzatra (TRFC) eddig benyújtott pályázatokról.

Közlése szerint idáig 286 pályázat érkezett a TRFC-re 14 milliárd forintos támogatási igénnyel. “Az Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Tanácsnak ilyen célra ötmilliárd forint keret áll rendelkezésére” – fűzte hozzá a régióelnök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik