Üzleti tippek

Magyarországon a GDP 16 százaléka származik a rejtett gazdaságból

admin
admin

2005. 06. 01. 00:00

Bár a statisztikusok titkolják, a bruttó nemzeti termék (GDP) számításoknál figyelembe veszik a rejtett gazdaság teljesítményét, ez Magyarország esetében 16 százalék – hangzott el a “Feketén-fehéren a szürke gazdaságról” címmel kedden tartott konferencián, amelyet a Magyar Közgazdasági Társaság és a Magyar Statisztikai Társaság rendezett.

A rejtett, fekete vagy informális gazdaság meghatározása körül teljes a káosz, mégis a statisztikusok immár jónéhány éve számba veszik becsléssel a nem megfigyelt gazdaság teljesítményét a GDP számításnál – mondta Lackó Mária. Az MTA Közgazdasági Kutató Intézetének tudományos főmunkatársa hozzátette: Magyarországon 16 százalékot, Szlovákiában 22 százalékot, Lengyelországban 13 százalékot, míg Csehországban 9 százalékot becsülnek a statisztikusok, amikor kiszámítják a GDP-t. A legfejlettebb országokban ez az arány 2-8 százalék között van, kivéve Olaszországot, ahol 16 százalék – fűzte hozzá. Megemlítette, hogy Görögországban 20 százalék, Portugáliában 10 százalék a rejtett gazdaság aránya.

A kutató felhívta a figyelmet arra, hogy a rejtett gazdaság nemcsak adókiesést okoz, hanem a korrupció miatt többlet adóteher jelentkezik. Példaként hozta fel az ügyintézés gyorsítása érdekében kifizetett összegeket. A be nem jelentett munkavégzés aránya 37 százalék, a bejelentett minimálbérnél a munkavállalók 56 százaléka többet kap – ismertette az ezer fős mintán végzett közvéleménykutatás adatait Belyó Pál, az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet igazgatója.

A válaszolók véleménye szerint felajánlott számla nélkül történik a szolgáltatások 44 százaléka, s az igénybevevők 70 százaléka el is fogadja a számla nélküli végzett szolgáltatást – mondta Belyó Pál.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2012. január 6.
Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke (j2) érkezik a kormányfő parlamenti dolgozószobájába. Mögötte áll Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter (j), Fellegi Tamás, az IMF-tárgyalásokkal megbízott tárca nélküli miniszter (b2) és a Miniszterelnökséget vezető Varga Mihály (b).
MTI Fotó: Kovács Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.