Üzleti tippek

Megalakult az fuvarozók demonstrációs bizottsága

A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) érdekérvényesítő bizottsága átalakult demonstrációs bizottsággá – erről az egyesület országos küldöttközgyűlése döntött egyhangú szavazattal szombaton késő este.

Az MKFE által az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a demonstrációs bizottság feladatául tűzi ki, hogy a közúti személy- és árufuvarozási szakma általános helyzetének javítására május 20-án született kormányzati megoldási csomagra adott válaszlevél tárgykörében konkrét eredményt érjen el, amelyhez a tagság támogatásával minden törvényes eszköz igénybevételét indokoltnak tartja.

A közgyűlés egyetértett a konkrét megoldás elérésére irányuló, az európai uniós normáknak megfelelő tárgyalási stílussal és annak a szakma, illetve a társadalom széles rétegei számára történt bemutatásával, amely népszerűség-hajhászás helyett szakmai adatok begyűjtését és azok alapján javaslatok készítését szolgálta.

Az országos küldöttközgyűlés megvitatta, majd értékelte a kormányzati oldal szakmai javaslatcsomagját, mely számos pontjában figyelembe vette az egyesület által szakértői háttéranyagokban, illetve nemzetközi összehasonlító elemzésekben szereplő megállapításait, javaslatait.
A közgyűlés ugyanakkor felháborodással fogadta, hogy a GKM csak szakmai vezetői szinten, a Pénzügyminisztérium pedig egyáltalán nem képviseltette magát, holott az egyesület írásban kérte, hogy a közgyűlésen a kormányzat képviselője ismertesse a GKM programcsomagjátés azt érdemben vitassák meg.

Az MKFE közleménye szerint ez különösen súlyos hibának minősül akkor, amikor az MKFE a közúti személy- és árufuvarozói szakma válságos állapotára hivatkozva külön levélben kérte Kiss Péter kancelláriaminisztert, hogy kísérje figyelemmel a kormányzati résztvevők felkészülését a közgyűlésre. A közgyűlés ezt a körülményt teljesen ellentétesnek tartja a miniszterelnök álláspontjával, mely szerint a kormány érdekelt a civil szervezetekkel folytatott párbeszédben, és komolyan számít azok, jelen esetben az MKFE véleményére
Az MKFE küldöttközgyűlése elégedetlen a hazai közúti fuvarozási iparág versenyhelyzetének javításával foglalkozó tárgyalások eddigi eredményével.

Az egyesület közleménye nyomatékosan hangsúlyozza: haladéktalan intézkedésekre van szükség a tisztességes piaci szereplők diszkriminációmentes védelmére, amelynek eredményeként versenyhelyzetük érezhetően javul, beleértve a reális piaci árak és vállalkozási terhek alakulását is.

A közgyűlés határozatában felszólítja a magyar kormányt – nevesítetten a PM és a GKM vezetőjét -, tegyék világossá: hajlandók-e egyenrangú tárgyalópartnerként elfogadni a szakma felelős képviselőit, érdekeltek-e abban, hogy Magyarországon olyan gazdasági környezet jöjjön létre, amely esélyt ad a hazai vállalkozásoknak a fennmaradásra, és a szándéknyilvánításon túlmenően kész-e a belátható időn belüli konkrét cselekedetekre.

Az MKFE országos küldöttközgyűlése a konkrét kormányzati válaszig felfüggeszti munkáját, ugyanakkor legkésőbb június 15-ig érdemi megoldásokat tartalmazó ütemtervet vár, ellenkező esetben a demonstrációs bizottság által addig kidolgozott törvényes érdekérvényesítő eszközök igénybevételéről fog dönteni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik