Üzleti tippek

Kedd éjfél: adóbefizetési határidők

Kedd éjfélkor lejár a társasági adó és az első negyedéves eva befizetésének határideje. Május 31-én az APEH-igazgatóságok központi ügyfélszolgálatai 18 óráig veszik át a bevallásokat.

Május 31-én éjfélkor lejár a társasági adó, az innovációs járulék, valamint a kettős könyvvitel vezetésére kötelezettek esetében a szakképzési hozzájárulás különbözetének befizetési határideje. Ugyanez a határideje az eva, valamint az evások szakképzési hozzájárulása bevallásának, befizetésének is – közölte az APEH.

Az adóévre megállapított társasági adó és osztalékadó-kötelezettségről az adóévet követő év május 31-éig kell a bevallást benyújtani. Az adózónak az adóévre megállapított társasági adó és a megfizetett adóelőleg különbözetét szintén május 31-éig kell megfizetnie, a többletfizetést is ettől az időponttól lehet visszaigényelni. Azoknak a társaságoknak, amelyek a naptári évtől eltérően számítják az üzleti évet, az adóév utolsó napjától számított 150 napon belül kell rendezniük társasági és osztalékadójukat.

Az adóalany az adóév első három negyedévére evaelőleget fizet a negyedévet követő hó 12. napjáig. Az előleg és a tényleges kötelezettség közötti különbözetet a bevallás benyújtására előírt időpontig kell megfizetni, illetőleg ettől az időponttól lehet visszaigényelni.
A számviteli törvény hatálya alá tartozó közkereseti és betéti társaságoknak a határidő az adóévet követő év május 31-e. Az adóalanyiság évközi megszűnése esetén a bevallást a megszűnést követő 45. napon belül kell benyújtani. Ez az időtartam a számviteli törvény hatálya alá tartozók esetében a megszűnést követő 150 nap.

A szakképzési hozzájárulást az egyszerűsített vállalkozói adó hatálya alá tartozó adózók negyedévente állapítják meg, s az egyes negyedévekre megállapított előlegeket az adóévre vonatkozó eva bevallásban vallják be. A szakképzési hozzájárulást az I-III. negyedévre a negyedévet követő hónap 12-éig, az adóév utolsó negyedévére megállapított összeget az egyszerűsített vállalkozói adó megfizetésére előírt határidőig kell befizetni.

Május 31-én a társasági adóbevallások benyújtásának megkönnyítése érdekében az APEH-igazgatóságok központi ügyfélszolgálatai 18 óráig veszik át a bevallásokat. Július 1-jétől – az APEH Fővárosi és Pest Megyei Kiemelt Adózóinak Igazgatósága kivételével – az APEH fővárosi székhelyű igazgatóságainak központi ügyfélszolgálatai hétfőn 8.15-18.00, kedden és csütörtökön 8.15-13.00, szerdán 8.15-17.00 óra között fogadják az ügyfeleket. Pénteken a fővárosi székhelyű igazgatóságok központi ügyfélszolgálatai zárva tartanak. A vidéki igazgatóságok hétfőnként 8.00-18.00 között tartanak nyitva, szerdán legalább 8.00-tól 12.00 óráig fogadnak ügyfeleket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik